Consells

Com alimentar-se correctament

Alimentar-se correctament és ben senzill. De fet, només cal menjar aliments de qualitat i variats, aplicar el sentit comú i no deixar-se portar per modes passatgeres.

Com alimentar-se correctament - Consells - Veritas

Per tenir una dieta equilibrada comença pel més bàsic, i si no et sents millor i amb més energia, torna-ho a provar, i si segueix sense funcionar, et recomanem que et posis en mans d’un especialista. Les dietes han de ser personalitzades, perquè si el més bàsic no funciona és probable que hi hagi algun problema metabòlic, alguna intolerància o al·lèrgia.

Fonaments per alimentar-se correctament

 • Redueix de manera dràstica els processats industrials. Aquest és el millor consell de tots… i el més difícil d’aplicar. Són hipercalòrics, contenen pocs nutrients, alteren els nostres mecanismes de sacietat i ens fan menjar més del que necessitem. Les autoritats sanitàries els relacionen directament amb l’epidèmia d’obesitat i de malalties com les diabetis. Per tant, menja verdures, fruita, peix, carn, llegums, fruites seques i llavors.
 • Pren més aliments frescs: en general contenen més nutrients que els processats i també proporcionen enzims vius i bacteris interessants per a la nostra salut.
 • Verdures en tots els àpats. En major o menor quantitat, ja que són les claus per aportar micronutrients, enzims i fitoquímics.
 • Menja variat. La varietat d’aliments en cada plat, cada dia, ens assegura l’obtenció de tota classe de nutrients.
 • Ecològics, sempre. Els estudis demostren que contenen més nutrients que els no ecològics. I, estan lliures d’additius químics.
 • Escull aliments integrals. La paraula prové d’íntegre, que significa sencer. El procés que converteix un aliment integral en un de refinat abandona multitud de nutrients pel camí: vitamines, minerals, àcids grassos i fibra.
 • Evita els greixos trans. Es troben, per descomptat, en els aliments processats, i solen aparèixer en les etiquetes com “greixos parcialment hidrogenats”. Estan relacionats amb tota mena de malalties circulatòries.

Com obtenir els tres nutrients essencials?

 1. Digues si als greixos bons. Són essencials per a la salut. En general es recomana reduir els saturats (encara que amb excepcions, perquè els estudis recents apunten que hi ha alguns greixos saturats que són bons), i incrementar els insaturats: peix, sobretot blau, oli d’oliva, lli, alvocat, fruita seca o llavors són bones fonts.
 2. Quantitats suficients de proteïna. Haurien de ser uns 0,8 g per kg, però tot depèn de l’edat i del nivell d’activitat física que tinguem. A més de trobar-la a la carn, els lactis, el peix i els ous, també està present a les fonts vegetals: llegums combinats amb cereals, fruita seca, soja, quinoa, tofu o amarant.
 3. Hidrats de carboni de qualitat. Són la nostra energia, però també aporten nutrients importants, així que és millor obtenir-los dels cereals integrals, els llegums, els tubercles i la fruita.

Pots trobar tots els productes d’aquest article a la botiga en línia de Veritas o a les botigues físiques. Troba el teu supermercat Veritas més pròxim!

Contingut relacionat

 • Consells

L’estat d’ànim i els aliments

La relació entre el nostre estat d'ànim i els aliments...

 • Consells

La importància del pH per equilibrar l’organisme

Pràcticament tothom ha sentit a parlar del pH del sabó...

 • Consells

Macrobiòtica: menjar per ser feliç

La macrobiòtica aconsella menjar cereals, llegums, verdures, derivats de la...