Tècniques de cuina

Com descongelar correctament els aliments?-Tècnica de cuina

Congelar aliments és un mètode segur que n’allarga la vida útil i ajuda a reduir el malbaratament alimentari. Mantenir els aliments a -18 °C o menys inactiva els microorganismes que causen deteriorament o malalties, tot i que no els elimina.

En descongelar i elevar la temperatura dels aliments, els microorganismes que poden ser-hi presents es tornen a activar i es poden multiplicar, cosa que incrementa el risc d’intoxicació alimentària. Per això, és fonamental aprendre a descongelar correctament per garantir la seguretat alimentària, conservar el valor nutricional del menjar i evitar-ne pèrdues innecessàries.

Com descongelar correctament els aliments? -Tècniques de cuina amb Anna Torelló

En el ritme frenètic del nostre dia a dia, de vegades recorrem a solucions ràpides, com ara deixar els aliments a temperatura ambient per descongelar-los. Tot i això, aquesta pràctica no és recomanable, ja que entre 5 i 65 °C els microorganismes es multipliquen més de pressa i comprometen la seguretat de l’aliment. Descongelar com cal és senzill i essencial per gaudir dels teus aliments de manera segura i nutritiva.

  1. La millor opció és descongelar els aliments a la part del frigorífic on la temperatura sigui més freda. És recomanable treure el menjar del congelador amb una antelació d’almenys 12 hores i deixar-lo a la nevera sobre una safata que reculli el líquid que es generi.
  2. Una altra opció és la descongelació al microones. És la més ràpida de totes, però no és homogènia. Per aconseguir una descongelació més uniforme, es recomana fer sevir la potència més baixa, tallar els aliments a bocins petits (si és possible), repartir-los per la superfície del plat i anar girant o remenant l’aliment durant el procés diversos cops.
  3. Alguns aliments es poden coure congelats directament, com les verdures, les hamburgueses i els productes de pastisseria, entre d’altres. Aquest mètode s’ha d’utilitzar només quan l’etiqueta de l’envàs de l’aliment així ho indica i seguint sempre les instruccions de preparació.

Una congelació correcta manté els aliments segurs gairebé indefinidament, però pel que fa a la qualitat d’aliments els temps d’emmagatzematge són els següents:

Fruites i verdures: 8-12 mesos

Carn de boví, xai i porc: 6-12 mesos

Carn de pollastre: 9-12 mesos

Carn picada, hamburgueses: 3-4 mesos

Embotits i carn cuita freda: 1-2 mesos

Clares i rovells d’ou crus (sense closca):12 mesos

Peix blanc: 6-8 mesos

Peix blau: 2-3 mesos

Marisc: 3-6 mesos

Sopes i guisats: 2-3 mesos

T’ha agradat aquest article? Troba més.

Pots trobar productes ecològics a Supermercats Veritas

Contingut relacionat

  • Tècniques de cuina

Polenta – Tècniques de cuina

Elaborada amb farina de blat de moro, la polenta et...

  • Tècniques de cuina

Llavors de cànem – Tècniques de cuina

Les llavors de cànem són riques en omega-3, omega-6 i,...

  • Tècniques de cuina

Civada – Tècniques de cuina

Saborosa, lleugera, digestiva i rica en proteïnes, la civada és...

  • Tècniques de cuina

Crispetes ecològiques, en paella – Tècniques de cuina

Les crispetes són un aperitiu popular i deliciós que ha...