Tècniques de cuina

Civada – Tècniques de cuina

Saborosa, lleugera, digestiva i rica en proteïnes, la civada és un dels cereals més complets que existeixen i s’ha convertit en imprescindible a l’hora de l’esmorzar. No obstant això, dona molt més de si i la seva versatilitat permet fer i millorar tot tipus de receptes.

Civada

És cert que la civada no conté gliadines –les proteïnes que provoquen la intolerància al gluten– però sí avenina, una molècula pròxima a la gliadina en estructura però que sol ser ben tolerada per les persones sensibles al gluten. Tot i que avui dia es poden trobar flocs o farina de civada certificats sense gluten, en cas d’intolerància sempre s’han de seguir els consells de l’especialista.

La tens disponible en forma de gra sencer (que es menja igual que l’arròs), búrgul, crema en pols (farina precuita), farina, flocs, beguda vegetal i nata líquida.

El gra de civada

El gra sencer s’ha de rentar bé i deixar en remull un mínim de dues hores o, si pot ser, tota una nit. Per coure’l, posa una part de cereal per vuit d’aigua i deixa’l bullir unes dues hores amb un pessic de sal perquè el gra s’obri i sigui més digestiu. Si t’agrada el gust, pots optar pel búrgul ja precuit, que necessita menys temps i combina molt bé amb verdures, proteïnes vegetals o bolets, per exemple.

Flocs precuinats

Civada - Tècniques de cuina - Veritas

Fins o gruixuts, els flocs són més fàcils de cuinar perquè ja han estat precuinats i assecats. Amb els flocs pots donar textura a purés, preparar musli o fer arrebossats. Segons la mida, s’han de coure entre 5 i 20 minuts, però si busques una textura cremosa deixa coure durant 10 minuts una mesura de flocs en quatre d’aigua.

Flocs fins

Els flocs fins són perfectes per preparar un porridge, ja que s’inflen i cuinen més ràpid que els gruixuits i la textura que s’obté és més homogènia. O també pots preparar una granola afegint-hi mel, nous i fruites seques, i torrar-la al forn o la paella.

Tècniques de cuina

Amb els flocs precuinats de El Granero Integral pots fer diverses tècniques de cuina:

Remull

El betaglucà, la fibra prebiòtica de la civada, és totalment soluble, és a dir, que necessita líquid perquè sigui més funcional per a nosaltres.

En primer lloc, posem els flocs de civada en remull, si és la nit abans millor. Una vegada la tinguem remullada tenim diverses opcions: podem triturar-la i fer una beguda de civada refrescant, o bé podem escalfar-la. D’aquesta manera, activem més el betaglucà que és més funcional.

Amalgamar

Si volem fer una hamburguesa amb proteïna vegetal i no li posem civada, la massa no compactarà. Si a la barreja li afegim flocs de civada, obtindrem el resultat desitjat.

Descobreix més tècniques de cuina.

Contingut relacionat

  • Tècniques de cuina

Psyllium – Tècniques de cuina

A més d'estabilitzar el colesterol i regular les funcions intestinals,...

  • Tècniques de cuina

Llavors de lli moltes – Tècniques de cuina

Les llavors de lli són molt riques en omega-3, uns...

  • Tècniques de cuina

Blat i espelta en gra – Tècniques de cuina

Sans, sabrosos i nutritius, blat i espelta en gra es...

  • Tècniques de cuina

Herba de blat – Tècniques de cuina

L'herba de blat són brots tendres de la llavor de...