Diccionari d'aliments

Com cuinar les llenties

Les llenties tenen moltes possibilitats a la cuina i ens permeten elaborar un munt de receptes diferents: estofats, sopes, guisats, pastissos salats, hamburgueses, amanides… I si les combinem amb cereals o llavors obtindrem una proteïna completa i molt nutritiva. Es caracteritzen per absorbir fàcilment els sabors dels aliments amb els quals es cuinen i per això és important comprar-les ben fresques. Si estan en condicions òptimes notareu una lleugera fragància de nous. Es recomana consumir llegums dues vegades per setmana. A les nostres botigues en trobareu diferents varietats, com per exemple:
  • Pardina: és de mida petita i de color marró.
  • Coral o vermella: de color salmó, sense pell i partida per la meitat. com que es desfà durant la cocció, resulta ideal per fer sopes i cremes.
  • Dupuy: verdosa i molt saborosa.

Com cuinar les llenties

Una tassa de llegums és suficient per a quatre persones, i la proporció d’aigua és de tres tasses d’aigua per una de llegum, però si voleu fer una sopa, posareu cinc tasses d’aigua per una de llenties.
  • Cobriu-les amb aigua freda: abans de començar a cuinar-les s’han de cobrir amb aigua freda uns minuts. L’aigua ha de ser el més pura possible, i no hi afegiu sal ni bicarbonat. Després, escorreu-les i passeu-les per aigua freda per eliminar els sucres que han deixat anar durant el remull.
  • Sempre a foc lent: s’han de posar al foc amb l’aigua o el brou fred i sense sal. Al mateix temps, podeu afegir-hi la resta d’ingredients. Durant els primers deu minuts han de bullir a foc ràpid i sense tapar, però la resta de la cocció serà a foc lent i continu perquè no es trenqui la pell. La sal s’ha d’afegir al darrer moment per evitar que les llenties s’endureixin.
  • Olla hermètica: la cocció no s’ha de fer necessàriament en una olla de pressió o amb tancat hermètic, encara que és una bona opció si voleu escurçar el temps de cocció i conservar les propietats nutritives del llegum.
Si voleu que siguin més digestives, les podeu coure amb un tros d’alga kombu, que ajuda a estovar les fibres. I si hi afegiu llavors carminatives, com el fonoll, el comí o l’anet, previndreu les incòmodes flatulències. En cas que les flatulències persisteixin, haureu de remullar les llenties tota la nit i l’endemà les renetu, les escorreu i les tapeu amb un drap de cotó humit. Cal deixar-les així fins al dia següent (just abans que comencin a germinar), i aleshores les tornareu a rentar i ja les podreu cuinar. Recordeu que per obtenir una preoteïna completa s’han de combinar amb cereals o llavors. Per exemple, podeu fer una amanida de llenties i verdures trossejades amb llavors de gira-sol i de carbassa. Amaniu-la amb una vinagreta d’oli d’oliva, vinagre de poma, llavors trituades i sal. Descubreix la nostra col·lecció de receptes amb llegums.

Contingut relacionat

  • Diccionari d'aliments

Amanida de llenties amb vinagreta

Amanida de llenties amb vinagreta, una opció pràctica que ens...

  • Diccionari d'aliments

Llenties vermelles – Tècniques de cuina

Llenties vermelles, un llegum sense pell que resulta ideal per a aquelles persones...

  • Diccionari d'aliments

Crema de llenties vermelles – Fastgood

Crema de llenties vermelles, una forma molt pràctica d'incloure en...