Diccionari d'aliments

Com cuinar fajol

Com cuinar el fajol per aprofitar-ne les seves qualitats nutritives i les seves propietats revitalitzadores de l’organisme.

Com cuinar el fajol - Diccionari d'aliments - Veritas

El seu sabor rústic pot sorprendre al principi, però ràpidament s’integra en la dieta diària fins a resultar imprescindible.

El fajol és un pseudocereal amb propietats i nutrients molt interessants.

 • És el rei de la proteïna vegetal causa del seu alt contingut en proteïnes (entre un 10 i un 13%) i la seva gran disponibilitat; es calcula que podem assimilar el 70%.
 • És molt ric en lisina i altres aminoàcids essencials.
 • No conté gluten i és molt energètic.
 • Genera calor a l’organisme, per això es recomana el seu consum especialment a l’hivern.

Un dels seus trets característics és la seva gran versatilitat a la cuina: es pot consumir en gra, farina, soba, flocs i creps.

Creps de fajol - Diccionari d'aliments - Veritas
 • Guisats: el gra, es cuina per preparar guisats tradicionals o polentas.
 • Salses: es pot utilitzar com a substitut de greixos i espessidor, ja que el 70% del gra és midó i els seus mucílags són ideals per aconseguir salses amb textura. En aquests casos, el millor són les farines o el gra.
 • Soba: els populars fideus japonesos s’elaboren a partir de farina de fajol.
 • Creps: pots utilitzar farina de fajol o directament el gra sencer. Per a això, cal que es desprengui el mucílag, el que s’aconsegueix deixant el cereal en remull tota la nit. Al dia següent, la part líquida s’haurà tornat gelatinosa i resultarà un excel·lent substitut de l’ou, ja que aporta elasticitat a la massa.

Com cuinar el fajol

A l’hora de cuinar el gra sencer, la quantitat d’aigua i la tècnica de cocció determinaran el resultat final.

Bullit

comença amb un rentat previ i un lleuger torrat en sec, a foc fort i remenant. Aquest procés fa que sigui més saborós i digerible. Després afegeix de 2 a 3 tasses d’aigua per cada tassa de gra (amb menys aigua s’aconsegueix una cocció per a guarnició i amb més aigua s’obté una consistència més cremosa, per a guisats, per exemple). Porta a ebullició, baixa el foc i deixa coure uns 20 minuts, fins que l’aigua s’absorbeixi.

Al vapor

un bon consell és untar el gra amb una mica d’oli perquè els sabors que posis a l’aigua (farigola, llorer…) es barregin amb el vapor i es quedin impregnats en el cereal de forma subtil.

Hidratat

una altra forma de cocció és deixar-ho hidratat unes 12 hores amb aigua (amb una proporció d’una mesura d’aigua per mitja de cereal) i després coure-ho amb una mica més d’aigua (una proporció més) durant 10 minuts per escurçar la cocció.

Contingut relacionat

 • Diccionari d'aliments

Cuscús de fajol amb moniato

Molt lleuger i ric en proteïna vegetal, el cuscús de...

 • Diccionari d'aliments

Amanida de kale i fajol amb vinagreta de taronja

Una autèntica explosió de sabors i textures diferents que traspua...

 • Diccionari d'aliments

Pa de gra Veritas: el més digestiu i saludable

El pa de gra Veritas s’elabora amb grans complets de...