Consells

Macrobiòtica: menjar per ser feliç

La macrobiòtica aconsella menjar cereals, llegums, verdures, derivats de la soja, fruita crua en petites quantitats, proteïnes vegetals… Una dieta que, acompanyada d’un estil de vida tranquil i ordenat, repercutirà directament en la salut i el benestar de l’organisme.

Macrobiòtica: menjar per ser feliç - Consells - Veritas

La paraula macrobiòtica té el seu origen en el grec macro (gran) i bios (vida). A mitjan segle XX, el japonès Oshawa va aplicar aquest terme (que ell traduïa com l’art de la longevitat) a la seva dieta d’aliments naturals a l’estil oriental. Actualment, i gràcies al treball dels seus deixebles Herman Aihara i Michio Kushi, la macrobiòtica gaudeix d’una gran popularitat a tot el món.

Michio Kushi dona les directrius de la dieta macrobiòtica estàndard i les proporcions diàries que s’han de prendre de cada grup d’aliments. A més dels consells dietètics, també recomana una sèrie de normes per a gaudir de la vida, com ara: viure feliç, mantenir-se actiu, expressar gratitud, mastegar bé, anar-se’n a dormir i aixecar-se aviat, mantenir la casa ordenada… I a l’hora de cuinar aconsella fer-ho en un ambient tranquil.

Proporció d’aliments en macrobiòtica

 • Cereals integrals: aporten tots els nutrients necessaris per al cos. Hidrats de carboni, proteïnes, vitamines, minerals, greixos i aigua. Consum diari del 25 al 40% del volum total.
 • Verdures: són la font principal de vitamines i minerals. Són especialment recomanables les verdures de fulla verda, com les crucíferes. Consum diari del 15 al 35% del volum total.
 • Llegums i proteïnes vegetals: l’opció més recomanable per netejar la dieta. Consum diari del 10 al 20% del volum total.
 • Peix blanc: la proteïna d’origen animal més centrada. Consum diari del 10 al 20% del volum total.
 • Algues: resulten ideals per a mineralitzar i depurar el cos. Consum diari del 5% del volum total.
 • Llavors i olis d’extracció en fred: contenen minerals, vitamines i àcids grassos omega 3 i 6. Consum diari del 5% del volum total.
 • Condiments: generalment solen ser productes derivats de la soja, com el miso o el shoyu, però també és recomanable la sal de sèsam (gomashio), l’umeboshi i el kuzu. Consum diari del 5% del volum total.

Dins dels consells alimentaris recomana que tots els productes que mengem siguin integrals i preferiblement ecològics. També, aconsella evitar el sucre, la xocolata, els lactis, les fruites i verdures tropicals i els estimulants com el cafè i el te negre. Així com reduir el consum de proteïna animal i d’aliments envasats.

Pots trobar tots els productes d’aquest article a la botiga en línia de Veritas o a les botigues físiques. Troba el teu supermercat Veritas més pròxim!

Contingut relacionat

 • Consells

Amanida de wakame, tempeh i germinats

Amanida de wakame, tempeh i germinats, preparada per la foodblogger Tere...

 • Consells

Pita amb vegeburguer

La pita amb vegeburguer és una versió vegetal de la...

 • Consells

Pastís de mill i tonyina

Pastís de mill i tonyina, recomanat per la ecoxef Mireia...

 • Consells

Quinoa: com es cuina?

La quinoa té una infinitat de possibilitats a la cuina...