Les cerveses ecològiques fermenten de manera natural sense que hi intervingui cap químic, s’elaboren de manera sostenible i tots els ingredients són d’origen ecològic i estan lliures de residus de fertilitzants artificials.
Cerveses artesanes i ecològiques
Lager
Aquest tipus de cervesa fermenta a baixa temperatura (0-4ºC) i es caracteritza per ser lleugera i espumosa.
- Lybica Lager: una cervesa artesana de La Cerdanya, Girona.
- Bdegust: feta amb llúpol de km 0 per una empresa gironina que dona feina a persones en risc d’exclusió social.
- Alsfelder Pilsner i San Miguel ecològica: són al mercat des del 2003 i l’empresa té el Premi de Medi Ambient a l’Empresa de la Fundación Biodiversidad.
Ale
Sota aquesta denominació s’agrupen les cerveses que incorporen llevats de fermentació alta (15-24ºC) i que tenen aromes afruitades.
La família Fernández-Pons elabora a València quatre cerveses que pertanyen a aquesta categoria: la
Bola 8 (Brown ale), fosca, torrada i potent, que es fa amb vuit tipus de maltes d’ordi i blat; la
Albada, amb fons cítric i una agradable amargor final ; la
Altura de vuelo sense gluten, que manté intactes les propietats organolèptiques.
També s’inclouen en aquest grup la
cervesa Flor, elaborada amb aigua de manantial; la
Lybica IPA (India pale ale), que destaca per la seva lleugeresa en boca. Aquesta última és de Girona i es fa amb aigua del riu Ter.
Weizen
Molt típica del sud d’Alemanya i de graduació i gust molt suaus, s’elabora amb malta d’ordi i una elevada proporció de malta de blat, que li proporciona una tonalitat blanquinosa. Una de les més consegudes és la
Weisse Riendenburger, de color brillant, paladar fi i afruitat, no filtrada i fermentada en ampolla.
D’espelta
Tot i que es comporta de manera similar al blat, l’espelta dota la cervesa d’una aroma més d’herba i potencia el sabor en sabor. En aquest grup destaca la
Riendenburger d’espelta, una delícia daurada d’olor subtilment afruitada.
Sense gluten
De paladar similar al tradicional, però amb una mica menys d’escuma.
Sense alcohol
L’eliminació de l’alcohol es pot fer de dues maneres: limitant la quantitat d’etanol en la fermentació o separant l’etanol amb una màquina. A les nostres botigues trobaràs l
‘Ekotrebol sense alcohol 0,02% i la
Riendenburger d’espelta sense alcohol 0,05%, una mica més afruitada.
Amb aromes cítriques
Els cítrics s’han utilitzat en l’elaboració de cervesa des de temps immemotials. La
Radler Alsfelder incorpora suc de llimona i l
‘Albada conté infusió de pell de taronja.
Amb missatge
A Esteviños (Galícia), el primer fabricant de cervesa artesanal ecològica desenvolupa un projecte que ajuda a frenar la despoblació en l’àmbit rural. A més, contribueix a difondre la història de dones gallegues il·lustres i cada varietat té una imatge diferent. No deixis de tastar
la Galega de fajol i
la Galega d’ordi.
Coneixes la Paleobirra?
De gust delicat, similar al de la cervesa, la
PaleoBirra Kombutxa és una beguda amb llúpol, suc de poma i té verd kombutxa, que li dona un toc entre àcid i cítric. No conté gluten ni alcohol i sí tots els beneficiosos probiòtics que li aporta el kombutxa.