Cereals integrals ecològics, fins al doble de minerals
Com que no estan refinats, el valor nutricional dels cereals integrals es manté intacte i sóc més rics en minerals i fibra.
Aquesta riquesa s’accentua quan són de cultiu ecològic, ja que l’agricultura ecològica propicia el desenvolupament natural dels nutrients del sòl sense la intervenció de fitosanitaris químics.
Una gran part dels derivats de cereals no ecològics que es presenten com a integrals no s’han molt íntegrament, sinó que han estat sotmesos a un refinament i, posteriorment, s’ha barrejat un percentatge de segó amb la farina blanca. D’aquí l’etiquetatge “amb un x% de segó”.
No obstant això, els integrals de debò inclouen totes les parts del gra: germen, albumen, testa i pericarpi.
Per què s’han de triar sense refinar?
Els aliments refinats són aliments desequilibrats i en la seva composició nutricional destaca un nutrient majoritari: els glúcids simples, que provoquen una ràpida elevació del nivell glucèmic a la sang, cosa que causa fatiga i desequilibri.
En el cas concret dels cereals, el gra sencer conserva el segó i el germen, dues excel·lents fonts de fibra, vitamines del grup B i minerals.
Cereals integrals ecològics, fins el doble de minerals
Així, en anal·litzar l’arròs ecològic de les varietats Albufera, Cormorán i J. Sendra (Raigón, 2010) -abans i després de l’eliminació de la pellofa- queda patent que quan el cereal no està espellofat conté concentracions superiors dels minerals següents: sodi, zinc, calci, fòsfor i magnesi.
Referent a això, tan important com consumir cereals integrals és que siguin ecològics, pel fet que en la producció no ecològica es fan servir pesticides i plaguicides i les seves restes s’acumulen a les parts externes del gra, que constitueixen el segó i que s’incorporen a la farina.
M.D. Raigón
Dept. Química. Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural. Universitat Politècnica de València.
Contingut relacionat
Nutrició i ciència
Prens civada per esmorzar? Millor que sigui ecològica
La civada és un dels cereals més complets que hi...
Nutrició i ciència
Carbassa ecològica: més del doble d’antioxidants i minerals – Estudis
Rica en fibra, minerals, vitamines i antioxidants, els estudis demostren...
Nutrició i ciència
Brous preparats ecològics
Poques coses agraden més que una sopa ben calenta quan...
Nutrició i ciència
Pomes ecològiques: font de salut i sabor – Estudis
Les xifres són clares: les pomes ecològiques tenen més minerals,...