Nutrició i ciència

Brous preparats ecològics

Poques coses agraden més que una sopa ben calenta quan arriba el fred. Per aquest motiu els brous preparats no falten a gairebé cap cuina. Però recorda!: només si tries brous ecològics t’assegures que tots els seus ingredients són frescos i naturals, i estan lliures d’additius, conservants, aromes i extractes artificials.

Brous preparats ecològics - Estudis - Veritas

Preparar un brou o una crema és molt fàcil, però requereix temps i dedicació per aconseguir un plat ric en sabor, aroma i propietats nutritives. Els brous, consomés, sopes i cremes de producció ecològica es cuinen seguint les receptes tradicionals, únicament amb ingredients frescos, i n’hi ha prou amb escalfar-los per gaudir d’un plat de cullera saludable i equilibrat.

En canvi, en l’elaboració no ecològica es permet la incorporació d’hidrolitzats de proteïnes, aromes, extractes i additius autoritzats, com els potenciadors de gust.

Brous preparats ecològics

Sense glutamat monosòdic!

El glutamat monosòdic (GSM) és l’additiu alimentari E621 i s’afegeix als brous no ecològics per potenciar el gust de carn o proteïna. Està prohibit en la producció ecològica i hi ha estudis que demostren les seves repercussions negatives sobre la salut. Per exemple, el seu consum fins i tot s’ha relacionat amb l’obesitat (Olney, 1969*).

*Olney, J.W. 1969. Brain lesions, obesity, and other disturbances in mice treated with monosodium glutamate. Science, 164: 719-721.

L’aliat perfecte de les teves receptes

El seu poder tonificant, reconstituent i estimulant es deu, en gran manera, a la seva aportació mineral. En comparar els brous ecològics amb els no ecològics, queda de manifest que els primers tenen més propietats, cosa que es manté quan s’utilitzen per preparar arrossos o guisats, ja que els minerals no es destrueixen durant l’elaboració.

MineralComposició ecològicaComposició no ecològicaValoració (Δ) a favor
Calci12225388%
Magnesi46,425,780%
Ferro0,4820,158205%
Zinc0,0650,023182%

Són gairebé un 400% més rics en calci

Els nivells de calci i magnesi del brou ecològic són, respectivament, un 388% i un 80% superiors als del producte no ecològic gràcies a una presència més gran d’aquests minerals en les verdures i hortalisses utilitzades, uns nutrients que com que són fàcilment solubles passen sense problemes al brou. En la mateixa línia, els brous ecològics atresoren un 205% més de ferro i un 182% més de zinc davant dels no ecològics.

Ajuden a cobrir les necessitats diàries

Aquest elevat contingut mineral converteix als brous vegetals en imprescindibles en una dieta saludable. Així, 200 ml de brou vegetal ecològic aporten el 25% de la ingesta diària de calci; i el 22% de la de magnesi per a l’home i del 38,7% en el cas de la dona, pel fet que la dosi recomanada de magnesi varia en funció del sexe. I si ens referim al ferro, aquesta quantitat representaria el 6% de la ingesta diària per a l’home i el 2,7% per a la dona, perquè les exigències femenines d’aquest oligoelement són més altes.

En canvi, 200 ml de brou vegetal no ecològic tot just cobririen el 4% de la quantitat diària recomanada de calci, el 12,2% de la de magnesi per als homes (21,4% en el cas de les dones) i el 2% de la de ferro per a l’home (0,83% per a la dona).

Font: M. D. Raigón – Dte. Química de l’Escola Tècnica Superior del Medi rural i Enologia. Universitat Politècnica de València.

Contingut relacionat

  • Nutrició i ciència

Carbassa ecològica: més del doble d’antioxidants i minerals – Estudis

Rica en fibra, minerals, vitamines i antioxidants, els estudis demostren...

  • Nutrició i ciència

Vi ecològic: més antioxidants, menys sulfits

En comparar un vi ecològic amb un de no ecològic,...

  • Nutrició i ciència

Pomes ecològiques: font de salut i sabor – Estudis

Les xifres són clares: les pomes ecològiques tenen més minerals,...

  • Nutrició i ciència

Per què els cereals integrals han de ser ecològics – Estudis

Com que no estan refinats, els cereals integrals mantenen intactes...