Diccionari d'aliments

Cereals en gra, l’energia més completa

Menjar cereals en gra de manera regular ens assegura un bon nivell d’energia i vitalitat gràcies als seus beneficis nutricionals. 

Cereals en gra - Diversitat - Veritas

Per què has d’incloure cereals en gra als teus menús?

Els experts recomanen el consum de cereals integrals. Es pot fer en forma de grans sencers o bé en formes processades, com els flocs, les sèmoles o les farines, però la unitat energètica i la vitalitat del gra sencer és incomparable a la d’una farina.

Els cereals de gra sencer contenen midons, fibra, vitamines, minerals i greixos saludables. Entre altres beneficis, ajuden a regular el trànsit intestinal, alimenten la microbiota i, gràcies a la fibra, afavoreixen una correcta absorció de la glucosa a l’intestí, cosa que evita els pics de glucèmia.

Cereals en gra - Arròs - Veritas

Abans de consumir qualsevol cereal o pseudocereal en gra és imprescindible deixar-lo en remull, rentar-lo bé i, finalment, coure’l en aigua abundant amb llorer o un tros d’alga kombu. L’objectiu és eliminar les substàncies protectores que actuen com a antinutrients a l’intestí i dificulten l’assimilació d’alguns minerals.

L’arròs és un dels cereals més consumits al món gràcies a la seva versatilitat i a les seves diferents varietats: basmati, rodó, llarg… Recorda que l’arròs vermell no és pròpiament arròs i que l’arròs negre, conegut com a nerone, té quatre vegades més ferro que la resta d’arrossos i molta fibra.

Mill: combina amb dolç i salat

Recepta: Croquetes de mill i remolatxa

El mill és un dels cereals més antics. Procedeix de l’Àfrica central i està essent redescobert a Occident. Ric en ferro i magnesi, el mill és un cereal molt energètic segons la medicina xinesa.

Es troba entre els pocs cereals sense gluten, la qual cosa resulta molt interessant per a les persones celíaques, i es recomana consumir-lo amb regularitat, entre una i quatre vegades per setmana.

Pot servir de base per a receptes dolces o salades, i per potenciar-ne el gust s’ha de torrar lleugerament abans de bullir-lo.

Cuscús i búrgul: sèmoles de blat

Tots dos queden molt bé en amanida i són ideals per emplenar verdures. El cuscús és una sèmola fina, facilíssima de preparar, mentre que la sèmola del búrgul és més gruixuda. Sempre que sigui possible, tria’n les versions integrals per garantir l’aportació de vitamines del grup B i minerals.

Ordi i civada: més enllà dels flocs

Malgrat que se solen prendre en flocs, és recomanable consumir civada i ordi en gra. La civada destaca pel seu alt contingut en proteïnes i en un tipus de fibra que disminueix l’absorció del colesterol a l’intestí. L’ordi atresora una gran quantitat de minerals (potassi, magnesi, calci, ferro i fòsfor) i oligoelements (seleni, zinc, manganès i coure), cosa que el converteix en un aliment magnífic en cas d’estats de carència.

Espelta, rica en els vuit aminoàcids essencials

Aporta els vuit aminoàcids essencials, una qüestió d’especial importància per a tots aquells que no mengen carn, ja que no obtenen aminoàcids de productes animals.

Sègol, mineralitzador

És molt energètic i mineralitzador i s’aconsella en casos d’arteriosclerosi i hipertensió arterial perquè afavoreix la circulació de la sang, dóna elasticitat als vasos sanguinis i regenera els capil·lars fràgils.

Blat de moro, antioxidant

El blat de moro és l’únic cereal que conté betacaroté, un antioxidant que combat l’envelliment i protegeix la pell, els ulls i les vies respiratòries. A més, no conté gluten.

Com és ric en hidrats de carboni d’absorció lenta, ens aporta energia durant tot el dia i això el fa adequat per a infants i esportistes.

La seva fibra afavoreix la digestió i redueix el colesterol, mentre que les vitamines del grup B tonifiquen el sistema nerviós.

El cas de la quinoa i el fajol

Són pseudocereals, cosa que significa que botànicament no són cereals, però sí que en comparteixen moltes propietats, tot i que solen ser més proteics i antioxidants.

Tant la quinoa com el fajol són lliures de gluten, tenen un baix índex glucèmic i es consideren superaliments perquè tenen proteïnes d’alta qualitat i aminoàcids essencials.

Pots trobar cereals en gra a la botiga online de Veritas.

Descobreix les nostres receptes amb cereals.

Contingut relacionat

  • Diccionari d'aliments

Cereals i llavors sense gluten

Els cereals i les llavors sense gluten són els millors...

  • Diccionari d'aliments

Els cereals a la macrobiòtica

Segons la macrobiòtica, la base d'una alimentació equilibrada la constitueixen...

  • Diccionari d'aliments

Carbassa farcida de cigorns i espelta

Carbassa farcida, un plat deliciós i reconfortant, perfecte per preparar...