Entrevistes

Bet Plans: “gràcies al menuari s’acaba normalitzant el fet de menjar verdura cada dia”

Fa uns anys, desesperada perquè no aconseguia organitzar els àpats familiars, Bet Plans va inventar una eina que va solucionar tots els seus problemes: el menuari. Bet Plans - Entrevistes - Veritas

Bet Plans

Què és el menuari?

És una pissarra imantada que s’adhereix a la nevera i a sobre s’hi col·loquen 28 fitxes que es corresponen amb els grups d’aliments que la dieta mediterrània recomana consumir setmanalment. Cada familia pot organitzar els seus menús combinant entre si les diferents fitxes i, com que és a la nevera, es visualitza de manera senzilla diàriament. La pissarra i les fitxes venen amb un llibre en què s’expliquen les pautes bàsiques per menjar bé de manera senzilla i amena perquè també el puguin fullejar els petits.

També inclou receptes?

El llibre proporciona idees per seguir una dieta equilibrada i, tot i que al final inclou algunes receptes, on és un receptari. En canvi, sí que hi ha un espai per a què cada família apunti els seus plats preferits per al dia a dia. Per exemple, si seguim les fitxes i ens toca una ració de peix blau, podem cuinar el salmó al vapor amb verdures de temporada. Funciona com una xuleta, com un recordatori d’aquells plats que ens agraden, que sabem fer i que podem preparar de manera ràpida.
És important que els nens no siguin uns convidats a taula, sinó que participin de manera activa en la seva alimentació.

Com se li acudeix aquesta idea a una economista?

Tinc dos fills, treballo i quan arribava a casa a la tarda no sabia què preparar, tots estàvem cansats, teníem gana… Vaig entendre que era necessari organitzar-me per saber exactament què menjaríem per sopar, sense necessitat de passar pel supermercat a última hora.

Quin és el paper dels nens en aquesta iniciativa?

Vaig assumir que era fonamental l’educació que donem als nostres fills: han d’entendre que la verdura i els llegums no són una execpció, sinó un costum. I també és important que els nens no siguin només uns convidats a taula, sinó que, a mesura que vagin creixent, participin més en la seva alimentació, sabent per què mengen el que mengen i el procés des que anem a comprar fins que cuinem i mengem.

Penjar-ho a la nevera és essencial per fomentar la participació.

Per descomptat i, com que està fet amb il·lustracions, els nens tenen moltes ganes de participar-hi. Inicialment ho havia preparat com una eina per als pares, però de seguida vaig notar que als meus fills els interessava participar-hi: escollien les fitxes, escrivien a la pissarra els noms de les receptes, etc.

Explica’m amb detall com funciona.

Hi ha fitxes de peix blau, peix blanc, carn blanca, carn vermella, ous, llegums, farinacis, verdures, etc., i de cada grup d’aliments hi ha tantes fitxes com racions setmanals es recomanen. Així, hi ha fitxes de verdures per a cada dia perquè han d’estar a cada àpat, tres fitxes de llegums o d’ous, només una de carn vernella… Les fitxes es distribueixen al llarg de la setmana a la pissara: per exemple, una ració de llegums, farinacis i verdures per al dilluns. Després, es tria la recepta i s’apunta el nom a la pissarra. I amb els menús preparats, només queda arrivar a casa després de treballar i saber el que toca, sense pensar. A part, permet estalviar en la cistella de la compra.

I el llibre que ho acompanya?

El vaig escriure jo, però amb l’ajuda de la Fundació Alícia perquè no soc nutricionista, i deixa molt clar el que convé menjar i el que no. Una de les coses bones del menuari és que s’acaba normalitzant que hem de menjar verdura cada dia, reduir el consum de carn vermella… Tenim molta informació i molts llibres de receptes, però falta planificació. Organitzar-se és la clau i es pot fer en cinc minuts. Adam Martín Descobreix amb les nostres entrevistes.

Contingut relacionat

  • Entrevistes

Carla Zaplana: “l’educació nutricional hauria de ser obligatòria a les escoles”

Carla Zaplana és una dietista-nutricionista especialista en alimentació plant-based. És...

  • Entrevistes

Gloria Carrión: “que una mare de família et digui que gràcies a tu la seva vida ha millorat és increïble”

Gloria Carrión és l'autora del blog La Gloria Vegana, en...

  • Entrevistes

Chloé Sucrée: “menjar de manera saludable no vol dir passar-se hores a la cuina”

Chloé Sucrée és la creadora de Biotiful Plan. Va començar...