Diccionari d'aliments

Avui cuinem amb cúrcuma

La cúrcuma és una espècia molt saludable que té una gran versatilitat a la cuina. Pot acompanyar cereals (bullits o tipus paella), sopes i proteïnes (tant vegetals com animals), i també es pot utilizar com a colorant, per fer arrebossats o elaborar vinagretes. La curcumina és el principal principi actiu de la cúrcuma, i tant en forma de planta com la curcumina en forma de principi actiu tenen un munt de propietats saludables, malgrat la limitació de solubilitat en aigua (no es dissol bé) de la curcumina.

Avui cuinem amb cúrcuma

A l’hora de fer servir la cúrcuma s’aconsella barrejar-la amb oli, per aprofitar-ne millor les propietats i absorbir-la més bé. D’aquesta manera també protegeix el greix, ja que quan els aliments es cuinen en oli a elevades temperatures es produeixen animes heterocícliques (tòxics). en general, els antioxidants de les espècies, les fruites, la xocolata i el te poden inhibir-ne la formació, però la cúrcuma i el romaní són els millors preventius de la formació de les animes heterocícliques. Al mateix temps, la cúrcuma ajuda a evitar l’enranciament i el deteriorament dels greixos que s’utilitzen a la cuina. A més, si es combina amb pebre la seva absorció encara és més efectiva.
  • Picant i amarga a la vegada: si vols que l’amargor no tingui tanta presència, posa-la un xic de sal, ja que el sabor salat contrarresta l’amarg. I si no pots prendre sal s’hi pot afegir una mica de pebre o farigola. A nivell organolèptic, combina molt bé amb el comí.
  • Fresca o en pols: en pots trobar en les dues versions. La fresca resulta una mica més suau, mentre que en pols té un sabor més concentrat.
  • En suc: si vols prendre la cúrcuma en suc has d’afegir-hi una cullerada de lecitina de soja per millorar-ne la solubilitat.
Descobreix com utilitzar-la en la cuina per beneficiar-te de les seves propietats antioxidants i antiinflamatòries, seguint aquest vídeo.

Contingut relacionat

  • Diccionari d'aliments

Cúrcuma – Tècniques de cuina

La cúrcuma, una espècia antiinflamatòria i antioxidant. Descobreix com incorporar-la...

  • Diccionari d'aliments

Cúrcuma latte amb rosquilles de poma

Cúrcuma latte, una beguda de color groc intens a base...

  • Diccionari d'aliments

Crema de carabassa i coco al curri – FastGood

Crema de carabassa i coco al curri, una recepta reconfortant...