Consells

Aprimar-se i estar de bon humor

Les dietes per aprimar-se solen implicar canvis d’humor, nerviosisme, ansietat…, cosa que indica que el camí no és el correcte. En canvi, seguir una alimentació equilibrada, que incrementi els nivells de bifidobacteris, millora el sistema immunitari, redueix les inflamacions, t’ajuda a perdre pes i fa que et sentis més vital i optimista.


Els bifidobacteris, els aliats per aprimar-se

Diverses recerques han constatat que com més toxines s’acumulen a l’organisme, més elevats són els nivells de glucosa en dejú. Així, com més toxines, més necessitat de menjar sovint i prendre alguna cosa dolça (principalment postres), cosa que pot provocar sobrepès i obesitat. D’altra banda, està comprovat que una microbiota sana –amb una gran presència de bifidobacteris– és fonamental per regular la glucosa, i igualment se sap que les persones amb intolerància al gluten, al·lèrgies, inflamacions intestinals i còlon irritable tenen falta d’aquests bacteris beneficiosos.

Què són els bifidobacteris?

Els bifidobacteris són uns bacteris molt beneficiosos que viuen a l’intestí de manera natural, però hi ha circumstàncies que marquen que en tinguis més o menys quantitat. Per exemple:

 • Antibiòtics i herbicides: afusellen aquests bacteris sans, i s’ha de procurar no abusar dels antibiòtics i menjar sempre aliments ecològics.
 • Part vaginal: el fet de no néixer per cesària i prendre lactància materna condiciona un nivell més alt de bifidobacteris, el que afavoreix la programació metabòlica del nen de cara a l’edat adulta.

Com influeixen en les emocions?

Els nivells de bifidobacteris també afecten l’estat emocional, ja que fomenten la fabricació de serotonina i GABA:

 • Serotonina: quan et falta l’anomenada hormona de la felicitat et sents anímicament sensible i pots patir insomni, dolors crònics i restrenyiment.
 • GABA: estar mancat d’aquest neurotransmissor ansiolític provoca canvis d’humor, fòbies, taquicàrdies, hipertensió, ansietat i contractures musculars.

Per què és important prendre bifidobacteris per aprimar-se?

Per augmentar la quantitat de bifidobacteris de la microbiota intestinal pots prendre’n mitjançant aliments probiòtics o en forma de suplement. En fer-ho, no només rebaixes dràsticament els nivells de glucosa en dejú, sinó que contribueixes a reduir les citocines inflamatòries, millorar les defenses i alleujar les al·lèrgies i els problemes digestius.

Quins són els aliments fonamentals?

Els aliments provoquen canvis a la flora intestinal i alteren el seu equilibri, però també influeixen en les emocions. Si vols que augmentin els bifidobacteris és recomanable que rebutgis la brioixeria, els refrescos i els sucres, i que no abusis de les proteïnes animals (carn, embotits, lactis). En canvi, seguiràs una dieta rica en els següents grups d’aliments:

 • Verdures, fruites, llegums i cereals integrals: carxofa, xicòria, espàrrecs, all, ceba, porro, plàtan, llenties, civada… Tots aquests aliments milloren la diversitat bacteriana i la quantitat de bífidus.
 • Fruites del bosc: s’ha comprovat que el consum de nabius i fruits vermells durant 6 setmanes provoca un increment de bifidobacteris a l’intestí.
 • Fruita seca: menjar regularment ametlles, i sobretot festucs, durant 18 dies augmenta la quantitat de bacteris intestinals beneficiosos.

Consell d’en Xevi Verdaguer

Descobreix la nostra col·lecció de receptes saludables.

Contingut relacionat

 • Consells

Marc vergés: “els greixos no només no ens engreixen, sinó que ens ajuden a aprimar-nos”

Parla amb passió i amb la convicció que la salut...

 • Consells

Aprimar-se amb macrobiòtica

Aprimar-se i mantenir-se en el pes desitjat pot ser més...

 • Consells

Descobreix per què et ve de gust menjar dolç en excés

El desig intens de menjar llaminadures, xocolata o pastissos és...

 • Consells

Faig dieta però no m’aprimo

Faig dieta pero no m'aprimo ... Per quin motiu ens costa...