Nutrició i ciència

Els aliments ecològics són més sans, nutritius i sostenibles

Els aliments ecològics són més sans, segons un informe publicat pel Parlament Europeu*, basat en la revisió de la literatura existent sobre l’impacte dels aliments ecològics en la salut. Alimentar-se amb productes ecològics juga un paper molt important en la prevenció de malalties com les cardiovasculars, les neurodegeneratives o el càncer. Els aliments ecològics són més sans, nutritius i sostenibles - Veritas *Human health implication of organic food and organic agriculture: L’estudi analitza l’actual evidència científica en tot tipus de qüestions relacionades amb els aliments ecològics, l’agricultura ecològica i la salut. Examina com els aliments orgànics i l’agricultura orgànica poden contribuir al desenvolupament d’un sistema alimentari ambientalment sostenible i saludable, una prioritat internacional.

Alimentació ecològica vs. no ecològica: comparatives nutricionals

Els aliments ecològics tenen més contingut de vitamines C, E i A (ß-carotens) i fenols. A més, l’alimentació ecològica podria reduir el risc de patir al·lèrgies o obesitat, ja que els consumidors de productes ecològics són més conscients dels beneficis de portar una vida i una dieta saludables. Per contra, els aliments no ecològics tenen més contingut en metalls tòxics com el cadmi, un metall pesant que s’incorpora al medi ambient a través de l’agricultura i que s’ha qualificat com a cancerigen per als éssers humans per l’Agència Internacional per a la Investigació del Càncer (IARC). Els aliments ecològics d’origen animal tenen un contingut més elevat en omega-3, un àcid gras de vital importància que afavoreix el bon funcionament cognitiu (aprenentatge, memòria, etc.) i el del sistema nerviós. La ingesta d’omega-3 millora el funcionament del nostre sistema immunitari, ajuda a regular la pressió arterial, redueix els nivells de colesterol dolent (LDL) i ajuda a prevenir malalties cardiovasculars. L’efecte d’insecticides, pesticides i antibiòtics en producció no ecològica Els aliments no ecològics que provenen de la producció animal desenvolupen bacteris resistents als antibiòtics, l’ús dels quals està restringit en la producció ecològica. L’ús d’antibiòtics en la cria convencional d’animals representa una preocupació per al Parlament Europeu i l’OMS. Està considerat un risc per a la salut pública, ja que interfereixen en els tractaments mèdics en les persones i es creen bacteris resistents als antibiòtics. D’altra banda, estudis epidemiològics sobre l’efecte d’agrotòxics, com insecticides i pesticides, l’ús dels quals està restringit en la producció ecològica però no en la convencional, assenyalen els efectes negatius dels productes fitosanitaris en el desenvolupament de les funcions cognitives dels nens (memòria, atenció, planificació, aprenentatge, orientació, llenguatge, raonament, etc.) segons els nivells actuals d’exposició a aquests químics. Aquests riscos tan seriosos es poden reduir amb el consum d’aliments ecològics, especialment durant l’embaràs i la infància.

Contingut relacionat

  • Nutrició i ciència

Els beneficis dels aliments ecològics

Els beneficis dels aliments ecològics són notables, segons un estudi...

  • Nutrició i ciència

Les maduixes ecològiques tenen un potencial anti-cancerígen

Les maduixes ecològiques tenen un potencial anti-cancerigen molt més gran...