L’estiu és l’època de les fruites hidratants i fresques, com la síndria i el meló. La natura és sàvia i ens dona els aliments que necessitem a cada moment. Per això, quan pica la calor, tenim aquestes meravelloses fruites amb un alt contingut en aigua. Aquest juliol i agost, gaudeix-les ecològiques!
Meló
A Veritas
A les nostres botigues trobaràs melons ecològics de les varietats pell de granota, cantalup, gàl·lia i groc, tant sencers com tallats pel mig.
Propietats i valor nutricional1
Aquesta fruita, típica de l’estiu, es troba en el millor moment de gust i aroma durant els mesos de juliol a setembre.
El meló és conegut pel seu alt contingut d’aigua, que depassa el 90% del seu pes.
Una ració de 300 g de meló proporciona el 75% de la ingesta diària recomanada de vitamina C, per la qual cosa consumir-ne augmenta els antioxidants de la dieta.
Aquesta mateixa ració de fruita cobreix el 16% de la ingesta recomanada de potassi i, per tant, se li atribueixen propietats diürètiques.
Nutrients destacats 1 (100 g de producte)
Vitamina C: 25 mg
Folats: 30 g
Potassi: 320 mg
Fibra: 1 g
Diferències entre ecològic i no ecològic2
Els melons d’origen ecològic són lliures de possibles restes de pesticides i fertilitzants de síntesi química i, alhora, la seva producció afavoreix el manteniment de la biodiversitat.
A més a més, quan són de conreu ecològic presenten menys quantitat d’aigua i més de matèria seca, que es tradueix en més sabor.
A la cuina
Afegir bocins de meló a amanides amb cogombre, alvocat i fulles d’alfàbrega i anet és una combinació que hi aportarà un contrast de gustos. Si busques un plat lleuger, tasta una amanida de meló amb pernil ibèric, ruca i vinagreta de mel i llimona, ideal com a entrant.
1 Guía de alimentos y bebidas. Fundació Espanyola de la Nutrició.
2 Raigón Jiménez, M. Dolores (2020). Manual de la nutrición ecológica. De la molécula al plato. (p. 417-479). València, Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica.
Síndria negra
A Veritas
A les nostres botigues trobaràs síndria negra procedent sempre de conreus ecològics, concretament de camps de Tarragona (Catalunya).
Característiques i propietats1
Destaca per ser refrescant, ja que és la fruita que conté més aigua, que arriba fins al 95% del seu pes.
Té un valor calòric baix i és una excel·lent opció per hidratar-se durant la calorosa temporada d’estiu.
És rica en licopè, un pigment que li proporciona el color característic i que posseeix un gran poder antioxidant.
També aporta quantitats discretes de potassi, que contribueix a la correcta eliminació de líquids, la contracció muscular i la salut òssia, entre d’altres.
Nutrients destacats1 (100 g de producte)
Vitamina C: 5 mg
Potassi: 120 mg
Vitamina A: 33 g
Licopè: 2.454 g
Diferències entre ecològic i no ecològic2
Les síndries d’origen ecològic són lliures de possibles restes de pesticides i fertilitzants de síntesi química i per conrear-les es fan servir tècniques que no exhaureixen els nutrients del sòl i permeten el manteniment de la biodiversitat.
D’altra banda, segons diversos estudis, les fruites ecològiques aporten menys aigua i més matèria seca, i per això són més riques en nutrients i més gustoses.
A la cuina
La síndria se sol consumir fresca, a trossos com a postres o snack, per exemple, però també és ideal en amanides i combina molt bé amb formatge feta, menta i un toc de llimona. Una altra opció lleugera és començar un menjar preparant una sopa freda de síndria amb iogurt, una mica de gingebre i herba-sana.
1 Guía de alimentos y bebidas. Fundació Espanyola de la Nutrició.
2 Raigón Jiménez, M. Dolores (2020). Manual de la nutrición ecológica. De la molécula al plato. (p. 417-479). València, Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica.
Contingut relacionat
Diccionari d'aliments
Les fruites d’estiu, millor ecològiques!
L’estiu és una època de l’any que ens presenta fruites...
Diccionari d'aliments
5 idees d’amanides per a tota la família
Amb l’arribada de la calor, la dieta dels nens ha...
Diccionari d'aliments
Amanida de meló
El protagonista d’aquesta completíssima amanida d’estiu és, sens dubte, el...
Diccionari d'aliments
Sopa de meló i coco
A l'estiu volem preparar receptes fresques per fer front la...