Nutrició i ciència

La presència de pesticides a l’organisme incrementa el risc de càncer de mama – Estudis

Un recent estudi dut a terme per científics estatunidencs va descobrir que el càncer de mama té relació amb factors no genètics, entre els quals destaca l’exposició a pesticides.

La presència de pesticides a l’organisme incrementa el risc de càncer de mama - Veritas

Aquesta revisió conclou que la majoria dels casos de càncer de mama són deguts en gran part a factors ambientals.

Tot i que, els passat genètic també hi contribueix en menor mesura. Els pesticides, usats en l’agricultura no ecològica, són una fonts de risc. Encara que el càncer de mama és una malaltia multifactorial amb moltes causes, l’exposició crònica a aquests químics ha efectes.

Els estudis identifiquen almenys 25 pesticides amb efectes nocius sobre les cèl·lules mamàries, dels quals el 80% son tumors de mama.

Estudis apunten que els pesticides poden actuar com a disruptors endocrins, agents genotòxics i moduladors de l’epigenoma, la qual cosa incrementa el risc de patir aquesta malaltia.

Un aspecte que es destaca en la recerca és que:

Molts pesticides funcionen com a disruptors endocrins i poden causar efectes preocupants en concentracions més baixes que les estudiades en investigacions toxicològiques tradicionals.

En aquest sentit, la revisió suggereix:

Avaluar l’impacte de les mescles de pesticides en el risc de càncer de mama.

Aquests apunts posen en dubte que els nivells legals d’aquests químics per protegir la salut pública, i suggereixen una revisió d’aquests estàndards.

L’estudi esmenta que el consum d’aliments orgànics està associat a un risc més baix de càncer de mama. Un estudi publicat el 2021 a França va demostrar que les dones postmenopàusiques que consumeixen aliments ecològics tenen menys risc de patir aquest càncer.  

A més a més, els productes ecològics no tan sols són beneficiosos per a la salut de la persona que els consumeix, sinó que també poden reduir el risc de moltes dones (i homes) que treballen al camp.

Tot i que la dieta és la principal via de contacte a pesticides, aquesta estudi també es fixa en les dones que viuen en àrees rurals on l’exposició no només prové de la part alimentària.

Per aquest motiu, també se citen estudis sobre dones que treballen al camp o a zones contaminades amb aquests tòxics, perquè són aplicats en els conreus no ecològics.

Sigui quina sigui la via per la qual aquestes substàncies arriben a l’organisme, es relacionen amb un risc més gran de càncer de mama. És el que mostren els estudis citats pels autors d’aquesta revisió.

Considerats els estudis en conjunt, es va veure que, de mitjana, el risc de les dones exposades és dues vegades superior al de les dones no exposades.

El risc de càncer de mama en futures generacions augmenta.

La causa de l’augment es tracta de l’herència transgeneracional d’aquestes substàncies tòxiques i de la contaminació a través de la llet materna.

L’augment del càncer de mama, malgrat els avenços, remarca la necessitat urgent de polítiques preventives més robustes. Reduir l’exposició a pesticides ha de ser una prioritat per protegir la salut pública i fer minvar el risc a aquesta malaltia.

Fuente: Panis, C., & Lemos, B. (2024). Pesticide exposure and increased breast cancer risk in women population studies. The Science of the total environment, 933, 172988.

Contingut relacionat

  • Nutrició i ciència

5 mecanismes de defensa per prevenir el càncer

El càncer és una malaltia molt prevalent en la nostra...

  • Nutrició i ciència

6 maneres de cuidar-te durant la menstruació

Els canvis hormonals associats al cicle menstrual poden provocar que...

  • Nutrició i ciència

Els millors aliments per apujar les defenses

Una dieta saludable i equilibrada és fonamental per enfortir el...

  • Nutrició i ciència

Què pots menjar per millorar la pell?

Sabies que la salut de la teva pell reflecteix l’estat...