Diccionari d'aliments

Figues i dàtils ecològics, dues delícies per al teu rebost

Si et ve de gust alguna llaminadura, aquest setembre omple el rebost d’aliments com les figues i els dàtils ecològics, rics en sucres de manera natural.

Higos y dátiles ecológicos, dos delicias para tu despensa - Directe del camp - Veritas

Carnoses i gustoses, les figues són una delícia suculenta que prové de la figuera. Conegudes per la pell suau i prima, poden variar de color del verd clar al porpra fosc. Tenen la polpa suau i sucosa, amb un gust dolç semblant al de la mel.

Per un altre cantó, d’entre totes les varietats de dàtils, en destaquem la medjoul, una de les més comercialitzades, coneguda perquè és de mida gran i pel gust que té de caramel toffee. Amb una forma ovalada, un color marró vermellós i una carn molt tendra, aquesta mena de dàtil és considerat d’alta qualitat.

A les nostres botigues hi trobaràs figues negres ecològiques procedents de la finca de Cal Pinela, a Alguaire (Lleida). A més a més, aquest proveïdor disposa de la certificació Demeter, que verifica que els productes s’han cultivat sota condicions més estrictes que les de l’agricultura no ecològica.

Higos y dátiles ecológicos, dos delicias para tu despensa - Directe del camp - Veritas
  1. Al costat del plàtan, el raïm i la xirimoia, les figues són una de les fruites amb un contingut més alt de sucres (naturalment presents). Per això, a més de ser un aliment que destaca pel gust dolç, és una font excel·lent d’energia ràpida, ideal per a la mainada i els esportistes.
  2. L’aportació de fibra d’aquest aliment és important i se sol recomanar en casos de restrenyiment i per afavorir el trànsit intestinal normal.
  3. El contingut en micronutrients no és rellevant, però se’n poden destacar el potassi i la vitamina B6.
  1. Les figues negres ecològiques són lliures de possibles restes de pesticides i fertilitzants de síntesi química.
  2. Quan es cultiven, s’hi utilitzen pràctiques que fomenten la rotació de conreus i el manteniment de la biodiversitat.

Els pesticides químics s’acumulen principalment a la pell de les fruites i verdures. Per aquest motiu, les figues, com que se solen menjar amb pell, és millor triar-ne d’ecològiques per poder-ne gaudir sense preocupacions.

Les figues són una fruita molt versàtil que se sol fer servir en moltes receptes salades, com les amanides, les pizzes, les guarnicions de carn i les taules de formatge, entre altres.

Gràcies a l’energia que aporten, és molt recomanable d’incloure’n en esmorzars i abans de practicar esport, siguin fresques, deshidratades o en barretes energètiques, barrejades amb cereals, llavors o fruites, per evitar haver d’afegir-hi sucre.

Fonts:  
1Guía de alimentos y bebidas. Fundación Española de la Nutrición. 
2Raigón Jiménez, M.ª Dolores (2020). Manual de la nutrición ecológica. De la molécula al plato. (p. 417-427). Valencia – España, Sociedad Española de Agricultura Ecológica.  

A les nostres botigues hi trobaràs dàtils frescos de la varietat medjoul, a granel o en safates de 250 g, només d’origen nacional, concretament de la regió d’Elx.

Higos y dátiles ecológicos, dos delicias para tu despensa - Directe del camp - Veritas
  1. El dàtil no és una fruita dessecada, sinó que s’asseca al sol a l’arbre i després es cull.
  2. Els dàtils són aliments energètics i naturalment dolços, perquè contenen una gran quantitat d’hidrats de carboni fàcils d’assimilar.
  3. Alhora, són molt rics en fibra, per la qual cosa contribueixen a la sensació de sacietat i al manteniment del trànsit intestinal normal.

Els dàtils ecològics són lliures de possibles restes de pesticides i fertilitzants de síntesi química. A més a més, les pràctiques que es duen a terme quan es produeixen afavoreixes el manteniment de la biodiversitat.

Els dàtils són aliments molt dolços que se solen fer servir en l’elaboració de dolços i postres. Per aquest motiu, són una opció excel·lent com a endolcidors naturals. La millor manera és en format de pasta: només els hauràs d’hidratar amb aigua tèbia aproximadament 30 minuts i triturar-los amb una part d’aquesta aigua fins a aconseguir una textura cremosa. La textura dependrà de la quantitat d’aigua que hi hagis afegit. Podràs utilitzar aquesta pasta de dàtil directament amb iogurts, fruita, pa torrat, aperitius o salses, però també en masses de pa de pessic, galetes o altres postres.

Fonts:
1Guía de alimentos y bebidas. Fundación Española de la Nutrición. 
2Raigón Jiménez, M.ª Dolores (2020). Manual de la nutrición ecológica. De la molécula al plato. (p. 417-427). Valencia – España, Sociedad Española de Agricultura Ecológica.  

Contingut relacionat

  • Diccionari d'aliments

Llegums: aprofita’n tot el potencial nutritiu!

Els llegums són perfectes per a una amanida, s’adapten a...

  • Diccionari d'aliments

Per a gustos, tomàquets

El tomàquet és un aliment molt versàtil que podem fer...

  • Diccionari d'aliments

Negre, blanc, rosat, escumós… un vi ecològic per a cada ocasió

Ets dels qui gaudeix les celebracions amb un bon vi?...

  • Diccionari d'aliments

Espinacs, una verdura amb una alta densitat nuticional

Famosos per donar superpoders al mític personatge de dibuixos animats...