Consells

5 antioxidants que poden ajudar a prevenir el càncer de mama

L’alimentació és una peça clau per a la prevenció del càncer de mama. Els antioxidants presents en certs aliments exerceixen funcions molt importants en la integritat de les cèl·lules i del seu funcionament normal.

5 antioxidants que poden ajudar a prevenir el càncer de mama- Veritas

Es calcula que una de cada vuit dones espanyoles tindrà càncer de mama en algun moment de la vida. Tot i que la supervivència en aquest tipus de càncer ha augmentat en els darrers anys, encara és el més letal en dones a Espanya. Una alteració de l’equilibri entre allò extern que ens ataca, com ara el tabaquisme o la radiació, i el nostre cos pot arribar a modificar la nostra immunitat i donar com a resultat una proliferació incontrolada de cèl·lules que condueixen a la formació d’un tumor.

Els antioxidants us ajudaran a mantenir aquest equilibri mitjançant l’alimentació. Hi ha nombrosos estudis en què es fan servir com a complements en el tractament del càncer, ja que ajuden el sistema immunitari a respondre als antígens tumorals i evitar l’evasió immunitària del tumor.

  1. Curcumina: se li atribueixen propietats anticancerígenes i antiinflamatòries, antibacterianes, analgèsiques i cicatritzants. Pots millorar-ne l’absorció si l’ajuntes amb aliments que portin pebre (piperina) o fosfolípids (greixos).
  2. Vitamina C (Àcid ascòrbic): contribueix a l’estimulació del sistema immunitari atenuant les respostes inflamatòries cròniques o altres malalties. També ajuda a millorar l’absorció del ferro.
  3. Resveratrol: se li atribueixen propietats antimicrobianes, antiinflamatòries i antioxidants. Si es consumeix juntament amb aliments rics en quercetina (pomes, ceba o te verd), es pot absorbir més bé i pot ajudar a tenir un efecte sinèrgic (d’unió).
  4. Licopè: ajuda a suprimir la progressió i proliferació del cicle cel·lular i indueix a la destrucció de la cèl·lula. És molt més fàcil d’absorbir si escalfem el producte que el conté, com ara el tomàquet.
  5. Lignans (fitoestrogen): poden participar en la reducció de la cascada inflamatòria mitjançant canvis a la via de senyalització i diferenciació cel·lular. A més, ajuden a millorar el perfil hormonal i els desajustos per hiperestrogenisme.
LignansLicopèResveratrolVitamina CCurcumina
Llavors de lli

Llavors de sèsam

Salvat de blat

Cols (bròquil, cols Brussel·les)

Baies
Tomàquets i productes derivats

Síndria

Aranja rosada

Papaia
Raïm (pell negra)

Vi negre

Mores i nabius

Cacauets
Cítrics

Maduixes

Kiwi

Pebrot vermells i verd

Bròcoli
Cúrcuma
FUENTES:
Thyagarajan A and Sahu RP. Potential Contributions of antioxidants to cancer therapy: immunomodulation and radiosensitization. Integr Cancer Ther. 2018; 17 (2), p. 210-216.
Sociedad Española de Oncología Médica. Las cifras del cáncer en España 2020. Sociedad Española de Oncología Médica. 2020; p. 36.

T’ha agradat aquest article? Troba’n més aquí.

Contingut relacionat

  • Consells

6 maneres de cuidar-te durant la menstruació

Els canvis hormonals associats al cicle menstrual poden provocar que...

  • Consells

Antioxidants imprescindibles per a la dona

Seguir una dieta variada, de temporada i plena de color,...

  • Consells

Higiene íntima ecològica i sostenible

Sabies que les compreses, els tampons i els protectors íntims...

  • Consells

Com reparar la mucosa gàstrica?

Si sovint tens cremor d’estómac, reflux, inflor i problemes gàstrics,...