5 antioxidants que poden ajudar a prevenir el càncer de mama
L’alimentació és una peça clau per a la prevenció del càncer de mama. Els antioxidants presents en certs aliments exerceixen funcions molt importants en la integritat de les cèl·lules i del seu funcionament normal.
Es calcula que una de cada vuit dones espanyoles tindrà càncer de mama en algun moment de la vida. Tot i que la supervivència en aquest tipus de càncer ha augmentat en els darrers anys, encara és el més letal en dones a Espanya. Una alteració de l’equilibri entre allò extern que ens ataca, com ara el tabaquisme o la radiació, i el nostre cos pot arribar a modificar la nostra immunitat i donar com a resultat una proliferació incontrolada de cèl·lules que condueixen a la formació d’un tumor.
El poder dels antioxidants
Els antioxidants us ajudaran a mantenir aquest equilibri mitjançant l’alimentació. Hi ha nombrosos estudis en què es fan servir com a complements en el tractament del càncer, ja que ajuden el sistema immunitari a respondre als antígens tumorals i evitar l’evasió immunitària del tumor.
Curcumina: se li atribueixen propietats anticancerígenes i antiinflamatòries, antibacterianes, analgèsiques i cicatritzants. Pots millorar-ne l’absorció si l’ajuntes amb aliments que portin pebre (piperina) o fosfolípids (greixos).
Vitamina C (Àcid ascòrbic): contribueix a l’estimulació del sistema immunitari atenuant les respostes inflamatòries cròniques o altres malalties. També ajuda a millorar l’absorció del ferro.
Resveratrol: se li atribueixen propietats antimicrobianes, antiinflamatòries i antioxidants. Si es consumeix juntament amb aliments rics en quercetina (pomes, ceba o te verd), es pot absorbir més bé i pot ajudar a tenir un efecte sinèrgic (d’unió).
Licopè: ajuda a suprimir la progressió i proliferació del cicle cel·lular i indueix a la destrucció de la cèl·lula. És molt més fàcil d’absorbir si escalfem el producte que el conté, com ara el tomàquet.
Lignans (fitoestrogen): poden participar en la reducció de la cascada inflamatòria mitjançant canvis a la via de senyalització i diferenciació cel·lular. A més, ajuden a millorar el perfil hormonal i els desajustos per hiperestrogenisme.
On puc trobar aquests antioxidants?
Lignans
Licopè
Resveratrol
Vitamina C
Curcumina
Llavors de lli
Llavors de sèsam
Salvat de blat
Cols (bròquil, cols Brussel·les)
Baies
Tomàquets i productes derivats
Síndria
Aranja rosada
Papaia
Raïm (pell negra)
Vi negre
Mores i nabius
Cacauets
Cítrics
Maduixes
Kiwi
Pebrot vermells i verd
Bròcoli
Cúrcuma
FUENTES:
Thyagarajan A and Sahu RP. Potential Contributions of antioxidants to cancer therapy: immunomodulation and radiosensitization. Integr Cancer Ther. 2018; 17 (2), p. 210-216.
Sociedad Española de Oncología Médica. Las cifras del cáncer en España 2020. Sociedad Española de Oncología Médica. 2020; p. 36.