Diccionari d'aliments

Xocolata sí, però per què ecològica?

Tot i que és important consumir-ne amb moderació, la xocolata és un autèntic plaer per als sentits: suau, dolça i reconfortant. I si a més a més és ecològica, es converteix en una opció molt més interessant.

La xocolata és un aliment que s’obté barrejant la pasta de cacau amb una matèria grassa (mantega del cacau), totes dues derivades de la manipulació de les llavors del cacau (Theobroma cacao) i que es pot mesclar amb sucre o edulcorants.

A partir d’aquesta combinació bàsica, s’elaboren diferents tipus de xocolata amb diversos percentatges de cacau, algunes barrejades amb altres ingredients, com ara llet, fruita seca i llavors, entre d’altres. És un aliment molt energètic que conté principalment hidrats de carboni i greixos i, amb menys concentració, fibra, minerals i vitamines. El seu efecte més conegut és la sensació de plaer que produeix a causa del triptòfan, el promotor de la serotonina

Xocolata ecològica: què la fa diferent?

En el cas de la xocolata ecològica, almenys el 95% de les matèries primeres utilitzades han de procedir de conreus ecològics, en què no és permès l’ús d’OMG ni pesticides i fertilitzants de síntesi química i on les pràctiques dutes a terme són més sostenibles. 

A més a més, la xocolata ecològica s’elabora amb ingredients com la mantega de cacau, que conté àcids grassos saludables, i no s’hi permet l’ús de mantega de cacau refinada ni de greixos vegetals diferents de la mantega de cacau. D’altra banda, aporta fins al triple de ferro i és molt més rica en antioxidants que la no ecològica.

Amb poder antioxidant i antiinflamatori

El cacau pur té un alt contingut de nutrients i polifenols, compostos amb potents propietats antioxidants i antiinflamatòries. Aquests components ajuden a protegir el sistema circulatori i afavoreixen la salut cardiovascular.

En comparar el contingut de polifenols entre la xocolata ecològica i la no ecològica, els resultats són clars. La xocolata ecològica, fins i tot amb un percentatge més baix de cacau, conté un nivell més alt de polifenols. Per exemple, 100 g de xocolata ecològica amb un 72% de cacau posseeixen 1.143 mg d’aquests compostos, la qual cosa representa un 19% més que la no ecològica. Aquesta mateixa tendència es mostra en els valors de la capacitat antioxidant total, que palesen una fracció antioxidant més gran en la xocolata de producció ecològica.

Aporta minerals essencials: ferro i potassi

La xocolata ecològica també aporta minerals, entre els quals destaquen el ferro i el potassi, dos nutrients essencials per al bon funcionament del nostre cos. El ferro, fonamental per al transport d’oxigen a través de la sang, es troba en nivells molt més alts a la xocolata ecològica. De fet, 100 grams d’aquesta xocolata aporten gairebé el triple de ferro que la xocolata convencional i cobreixen el 54% de la ingesta diària recomanada, davant el 18% de la xocolata no ecològica.

El potassi, per la seva banda, és crucial per a la prevenció de malalties cardiovasculars i la regulació de la pressió arterial. La xocolata ecològica conté un 83,75% més de potassi que la seva versió convencional. En aquest sentit, 100 grams de xocolata ecològica representen el 15,6% de la dosi diària recomanada de potassi, mentre que la no ecològica amb prou feines arriba al 8,5%.

La xocolata ecològica, una opció més saludable i deliciosa

La xocolata ecològica no només és més saborosa i aromàtica, sinó que també ofereix importants beneficis per a la salut. Amb més contingut de minerals i antioxidants i amb menys greixos perjudicials, és l’opció ideal per als qui busquen gaudir amb moderació d’aquest dolç.

FONT: Raigón Jiménez, M. Dolores (2020). Manual de la nutrición ecológica. De la molécula al plato. (p. 476-479). València, Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica.

Contingut relacionat

  • Diccionari d'aliments

La tardor és temps de cebes i pomes ecològiques

En aquesta època de l’any aposta per l’alimentació ecològica amb...

  • Diccionari d'aliments

Pans i dolços ecològics per gaudir aquesta tardor

A Veritas t’oferim una deliciosa manera de celebrar la temporada:...

  • Diccionari d'aliments

Directe del camp Octubre

Patata A Veritas A les nostres botigues trobaràs diferents varietats...

  • Diccionari d'aliments

Aliments antiinflamatoris que no poden faltar a casa

Si el teu objectiu és reduir la inflamació i millorar...