Nutrició i ciència

Una amb quètxup ecològic, sisplau!

El quètxup és una de les salses més populars al món, utilitzat principalment per acompanyar patates fregides, hamburgueses, salsitxes i una gran varietat de plats. Tot i això, independentment de l’aliment amb què es prengui, sempre val més triar-ne l’opció ecològica.

L’origen del quètxup es remunta a la Xina, on es feia servir una salsa fermentada anomenada ketsiap, elaborada a base de peix i sal, però sense incloure el tomàquet en els ingredients. No va ser fins al 1876 que, als Estats Units, va néixer el quètxup tal com el coneixem: una salsa a base de tomàquets, vinagre, sucre i sal, que ràpidament es va convertir en una de les més consumides.

El quètxup ecològic ha de contenir, com a mínim, el 95% de les matèries primeres d’origen ecològic, cosa que assegura una producció més respectuosa amb el medi ambient, sense ús de fertilitzants ni pesticides de síntesi química, i que promou la rotació de conreus i fomenta la biodiversitat. A més a més, destaca perquè té més consistència i nutrients i aporta més proteïnes i antioxidants.

Els tomàquets de producció ecològica, fins i tot en les varietats locals, han demostrat que són idonis per a l’elaboració de quètxup ecològic pel seu diferenciat potencial nutricional.

Els resultats mostren que per cada 100 grams de quètxup ecològic té gairebé un 5% més β-carotè i un 10% més de licopè, dos potents antioxidants que ajuden a protegir les cèl·lules contra l’estrès oxidatiu.

El contingut en sòlids solubles és més gran al quètxup ecològic; això vol dir que es tracta d’un producte més estable, perquè té més consistència. Aquest resultat possiblement és degut als tomàquets utilitzats per obtenir el quètxup, que com que contenen menys aigua generen un producte final amb més densitat.

D’altra banda, el quètxup ecològic aporta un 21% més d’energia, a causa de la fracció més gran d’hidrats de carboni (27,5%), però també a la fracció superior de proteïnes que presenta l’aliment (36,8%).

Quètxup ecològicQuètxup no ecològic
Energia (kcal/100 g)129,2102,0
Proteïnes (%)1,91,2
Lípids (%)0,00,1
Hidrats de carboni (%)32,023,2
pH3,823,85
Acidesa total (g àcid cítric/100 g)1,601,62
Sòlids solubles (ºBrix)32,928,7
β-carotè (mg/100 g)2,822,68
Licopè (µg/100 g)23,4621,08
Contingut en antioxidants totals (µM de Trolox/g mf)13,552,87

T’ha agradat aquest article? Troba’n més aquí.

Contingut relacionat

  • Nutrició i ciència

Fingers d’albergínia al forn

Cruixents i saludables, aquests fingers d’albergínia uneixen les propietats d’aquesta...

  • Nutrició i ciència

Omple el rebost amb productes ecològics

La tornada a la rutina és el moment ideal per...

  • Nutrició i ciència

Per què triar ous ecològics?

Els ous ecològics destaquen per la producció sostenible i el...

  • Nutrició i ciència

Burger Fest: ‘good vibes’ a la teva eco BBQ

Comença l’època de barbacoes i arriba el Burguer Fest a...