Consells

Retorn a una rutina saludable

La tornada a la rutina no és només tornar a la feina, l’escola…, també vol dir tornar a una dieta saludable i equilibrada. Menjar sa i ecològic és fonamental i, perquè et sigui més fàcil aconseguir-ho, et donem 10 pautes imprescindibles. Pren-ne nota!

Tornada a una rutina saludable - Veritas

Després de les vacances d’estiu, quan se sol descurar l’alimentació, és temps de restablir els bons costums que t’ajuden a tenir força, ànims i motivació per tornar al dia a dia. Comença per planificar els menús setmanals, elabora una llista de la compra detallada i, quan vagis a comprar, no caiguis en la temptació d’adquirir allò que saps que no se’t posa bé.

10 pautes imprescindibles per a una rutina saludable

  1. La cuina, ben ordenada. Fes de la teva cuina un espai agradable, funcional i que et convidi a gaudir entre fogons: organitza els armaris, el rebost, els utensilis, etc.
  2. Fes una compra sostenible. Aposta per aliments ecològics, de temporada i, si pot ser, de proximitat.
  3. Omple el rebost. Oblida’t dels processats i procura tenir sempre a mà els bàsics d’una dieta equilibrada.
  4. Fruita de temporada. El setembre és temporada de figues i magranes, si bé encara hi ha préssecs, melons i síndries que t’ajudaran a refrescar-te.
  5. Verdures per sopar. Aprofita els primers moniatos i carbasses per elaborar cremes molt reconfortants per sopar.
  6. Els cereals, sempre integrals. Inclou en la llista de la compra arròs, quinoa, mill, fajol…, però també pasta de diferents tipus (de llegums, d’espelta) i derivats de cereals de cocció ràpida, com ara polenta, cuscús, farines, flocs, etc.
  7. Varietat de llegums. Cigrons, mongetes, llenties, etc. Tingues sempre a mà diferents llegums, secs i en conserva.
  8. Llavors i fruita seca. Són una important font energètica i una manera fàcil, ràpida i saborosa d’augmentar el valor nutricional dels teus plats. Pots afegir-los a amanides, iogurts, pans de pessic, etc.
  9. Espècies i condiments sans. Potencia el gust de diferents receptes amb miso, tamari o umeboshi, per exemple. Així mateix, utilitza sal sense refinar i algues deshidratades.
  10. Evita els refinats i els processats. Rebutja l’arròs blanc, la pasta blanca, les farines refinades i els productes fets amb aquestes últimes. I també elimina de la dieta els greixos hidrogenats, els olis refinats i les begudes ensucrades i gasoses.

Text: Alf Mota, ecoxef i professor de cuina saludable.

Recepta - Carbassa farcida de cigrons i espelta - Veritas
Recepta. Carbassa farcida de cigorns i espelta.

Pots trobar tots els ingredients que surten en aquest article a la botiga online de Veritas.

Consulta més consells Veritas.