Per a alguns no existeix i per a d’altres és l’origen de tots els problemes intestinals. I tu, què en saps realment, del SIBO?
El SIBO (small intestine bacterial overgrowth) és un sobrecreixement bacterià al budell prim. En aquesta part de l’aparell digestiu normalment hi ha bacteris, però quan n’hi ha més quantitat del que és normal pot haver-hi problemes.
Quines són les molèsties més freqüents del SIBO?
Els principals signes són els canvis en la freqüència i en el tipus de femta. Segons el tipus de bacteris que hagin crescut, podem trobar-nos amb persones que desenvolupen diarrea i d’altres que pateixen restrenyiment.
A més a més, el SIBO també pot produir distensió abdominal. Aquest senyal té lloc quan els bacteris obtenen energia per viure fermentant algunes molècules presents en els aliments; la fermentació genera diferents gasos, que s’acumulen a l’intestí i fan que s’infli l’abdomen en alguns moments de dia.
Com es diagnostica?
Els gasos que produeixen aquests bacteris poden entrar a la sang i després sortir pels pulmons. Per això, la prova diagnòstica del SIBO consisteix a prendre algunes mostres periòdicament d’aquest aire per analitzar si, després de prendre un líquid amb glucosa o lactulosa, les concentracions d’aquests gasos augmenten. Si superen uns certs valors, es considera positiu. El dia abans cal mirar de no prendre gens o gairebé gens de fibra ni lactosa per no alterar la prova.
Com es tracta?
El tractament és a base d’antibiòtics. Se’n dona un, o una combinació d’uns quants, depenent del tipus de bacteris que hagin crescut, i s’observa amb una nova prova si s’han reduït els gasos. Si han minvat, pot ser que els bacteris ja estiguin en una quantitat normal i s’hagi solucionat el problema, tot i que caldria fer una prova de control per assegurar-se que el SIBO ha desaparegut.
Com prevenir-lo?
Sempre és important analitzar-ne la causa per intentar que no es torni a desenvolupar aquest sobrecreixement. Els principals factors de risc que poden fer que aparegui el SIBO són lesions o cops a l’abdomen, problemes tiroidals, problemes amb la secreció d’àcid a l’estómac, fallades a la vàlvula que uneix l’intestí prim i el gros, infeccions o la presa d’alguns medicaments.
I la dieta, quin paper hi té?
No tenim evidència que hi hagi una dieta ideal per tractar el SIBO, però sí que observem que, fins que no s’acaba el tractament antibiòtic, reduir els aliments alts en molècules que puguin fermentar (els famosos FODMAPS) per aquest excés de bacteris acostuma a alleujar-ne els símptomes més freqüents. Tot i això, sempre es recomana fer-ho sota la supervisió d’un dietista-nutricionista amb experiència en el tema, perquè pot ser una dieta difícil de dur a terme i provocar dèficits nutricionals i estrès.
Autor: Pablo Zumaquero
T’ha agradat aquest article? Troba’n més aquí.