Consells

L’homeostasis: una funció vital para la vida humana

L’homeòstasi es troba a totes les parts de la vida i la natura. És un concepte que es refereix a la capacitat dels organismes de mantenir una condició interna estable i equilibrada davant dels canvis de l’entorn, i per això és essencial per a la supervivència i el funcionament dels éssers vius.

La homeostasis: una función vital para la vida humana - Salut - Veritas

L’homeòstasi a l’ésser humà es basa en un seguit de mecanismes d’autoregulació que involucren diferents sistemes de l’organisme, com el nerviós, l’endocrí, el circulatori, el respiratori, el digestiu, l’urinari i l’immunitari. Aquests mecanismes actuen mitjançant cicles de retroalimentació negativa, que consisteixen a detectar una alteració en una variable (per exemple, la glucosa en sang), enviar un senyal a un centre de control (en aquest cas, el pàncrees) i generar una resposta que contraresti l’alteració (la secreció d’insulina).

L’equilibri perfecte de l’homeòstasi té nombrosos beneficis per a la salut, ja que permet mantenir l’equilibri de fluids, electròlits, pH, oxigen, diòxid de carboni, glucosa i altres substàncies en el medi intern. També regula la temperatura corporal, la pressió arterial, el ritme cardíac, la respiració, el son i l’estat d’ànim. A més a més, preveu o redueix el risc de malalties com la diabetis, la hipertensió, l’obesitat o les infeccions.

La homeostasis: una función vital para la vida humana - Salut - Veritas

Tot i això, l’homeòstasi no és perfecta ni absoluta, sinó que té uns límits i uns marges de tolerància. Quan se superen o s’alteren per factors interns o externs, es produeix una desviació o una pèrdua de l’homeòstasi. Això pot provocar un desequilibri o un estrès en l’organisme, que pot ser temporal o crònic. El primer pas quan es trenca l’homeòstasi és la predisposició a emmalaltir. Si l’organisme no és capaç de restablir-la per si mateix o amb ajuda externa, pot patir danys irreversibles o fins i tot morir.

És important tenir cura de l’homeòstasi i evitar els factors que poden alterar-la. Algunes mesures que et recomanem per afavorir l’homeòstasi són:

  • Porta una alimentació equilibrada i variada, que aporti tots els nutrients essencials i eviti els excessos o les mancances.
  • Beu prou aigua i altres líquids saludables per mantenir una bona hidratació i evitar la deshidratació o la retenció de líquids.
  • Practica exercici físic moderat i regular per activar el metabolisme, cremar calories i millorar la circulació sanguínia.
  • Evita el consum d’alcohol, tabac i altres drogues que puguin afectar el funcionament dels òrgans i els sistemes.
  • Descansa adequadament i dorm entre 7 i 8 hores al dia per recuperar l’energia i regenerar els teixits. El somni reparador és indispensable!
  • Controla l’estrès i les emocions negatives que puguin alterar l’equilibri hormonal i nerviós. Sens dubte, l’estrès és una de les principals causes modernes de malaltia.

Text escrit per l’equip de Regenera.

T’ha agradat aquest article? Descobreix més aquí!

Contingut relacionat

  • Consells

Intestí permeable, què és i com millorar-ho?

Quan l’intestí es torna anormalment porós, toxines, bacteris i substàncies...

  • Consells

Butirat: què és, quina és la seva funció i com obtenir-lo

Sabies que el butirat és un greix que es produeix...

  • Consells

5 mecanismes de defensa per prevenir el càncer

El càncer és una malaltia molt prevalent en la nostra...

  • Consells

Neteja hepàtica: què és i com es fa?  

La neteja hepàtica és un mètode natural l’objectiu del qual...