Posa el teu granet de cacau per la salut mental

La xocolata solidària Veritas

Posa el teu granet de cacau per la salut mental - Veritas

Sabies que 1 de cada 4 persones pateix un trastorn de salut mental al llarg de la seva vida?

Segons l’Organització Mundial de Salut (OMS), els trastorns de salut mental es caracteritzen per una combinació d’alteracions del pensament, la percepció, les emocions, la conducta i les relacions amb els altres que sovint dificulten el dia a dia de les persones que els pateixen.

N’hi ha una gran varietat i cadascun es manifesta de manera diferent. A més, encara que teòricament pugui haver-hi persones amb més predisposició que d’altres a patir-ne, els factors ambientals poden afectar de manera determinant en la seva aparició; per això tothom hi està d’exposat.

Així doncs, la depressió, l’ansietat, els trastorns de la conducta alimentària (TCA), el trastorn obsessiu compulsiu (TOC), el trastorn bipolar, les addiccions o l’esquizofrènia són alguns exemples de trastorns de salut mental que, segons l’OMS, 1 de cada 4 persones pateix o patirà en algun moment de la seva vida de manera més o menys lleu.

La salut mental, una realitat silenciada i estigmatitzada

Les persones amb trastorns de salut mental moltes vegades topen amb els prejudicis que la societat té al voltant d’aquest tema i pateixen discriminacions derivades d’una concepció social distorsionada d’aquesta realitat. Per aquest motiu, la salut mental ha estat silenciada i estigmatitzada durant molt de temps, tot i que és una qüestió molt present en la nostra societat.

A finals de l’any 2020, el Sistema Nacional de Salut espanyol informava que el 27,7% de les persones persones que es visiten a l’atenció primària presenten trastorns de salut mental. Les dones en pateixen amb més freqüència que els homes, malgrat que varia amb l’edat, ja que fins als 19 anys els trastorns mentals són més comuns entre els homes.

El problema de salut mental més registrat en les històries clíniques d’atenció primària és el trastorn d’ansietat, que afecta el 6,7% de població amb targeta sanitària. És un trastorn amb freqüència relativament estable entre els 35 i 84 anys i que afecta principalment dones amb rendes baixes.

Una altra dada destacada és que, segons l’Institut Nacional d’Estadística, la primera causa de mort externa a Espanya és el suïcidi, amb més de 3.900 defuncions durant l’any 2020.

Davant d’aquestes dades, és evident que la salut mental és un problema real en la nostra societat. Els últims anys, els trastorns de salut mental s’han incrementat cada vegada més; per això n’hem començat a prendre consciència i estem més oberts a reconèixer-los, tot i que encara ens queda molt per avançar i per fer. Els trastorns de salut mental continuen amagant-se, i això fomenta l’estigmatització. Trencar l’estigma és feina de tota la societat.

*En l’elaboració d’aquest contingut han participat l’Hospital Sant Joan de Déu, l’Hospital Clínic de Barcelona i l’associació Obertament.

La xocolata ecològica i solidària Veritas

Xocolata solidària Veritas - Posa el teu granet de cacau per la salut mental - Veritas

A Veritas tenim el compromís de fer del nostre món un lloc millor, i per aquest motiu volem donar visibilitat a la salut mental i donar suport a les associacions locals que la tracten.

Seguint aquest propòsit, presentem la xocolata ecològica i solidària Veritas, amb el compromís de donar el 100% dels beneficis de la seva venda a associacions que treballen per a la prevenció, el tractament i la recuperació de les persones amb trastorns de salut mental.

A més de ser solidària, aquesta xocolata és molt bona, perquè té un 72% de cacau i un 0% de sucre, ja que està endolcida amb eritritol i fibra d’atzavara.

Després de dos anys de vida, la campanya per donar visibilitat a la salut mental conclou amb més de 34.000 unitats de xocolata ecològica i solidària venudes i un total de 30.687 euros repartits entre 6 entitats que treballen a favor de la salut mental.

A Veritas apostem per les persones i el planeta

A Veritas cada dia treballem per generar un impacte positiu a la societat, per aquest motiu impulsem campanyes socials i solidaries. En aquest sentit, la xocolata Veritas és el segon producte solidari que Veritas ha llançat al mercat.

El primer va ser el desodorant ecològic i solidari Viridis, un producte d’higiene femenina completament lliure de substàncies químiques i perjudicials per a la salut de la dona que vam presentar l’any 2019 amb el compromís de donar el 100% dels beneficis de la seva venda a entitats socials que treballen per acompanyar les dones que conviuen amb el càncer de mama.


La campanya “Aixeca la mà” culmina amb 45.000 euros donats després de 5 anys treballant per la salut de les dones i fent costat a organitzacions que treballen contra el càncer de mama.

Alimentació per millorar la salut mental

El Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa (Cibersam) i l’Institut de Recerques Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) han elaborat una guia que dona consells nutricionals per millorar els hàbits en el menjar, desmunta mites de nutrició i proposa receptes per millorar la salut física i mental.

Amb motiu del primer any de la xocolata solidària Veritas, hem organitzat una xerrada amb Martina Ferrer, Gemma Safont i Susan Judas, les autores d’Alimentación saludable: una guía para psiquiatras y sus pacientes, i la col·laboració de l’Hospital Clínic deBarcelona.