El porridge és un esmorzar d’origen cèltic molt nutritiu i energètic que es prepara amb flocs de civada, aigua i la beguda vegetal que més t’agradi. I perquè sigui més complet encara pots afegir-hi llavors, fruita seca, fruites fresques, espècies…
L’esmorzar és el primer àpat del dia després de les hores de dejuni nocturn i és important que sigui complet i equilibrat, just el que necessita el cos per afrontar la jornada amb energia.
Per això és una mala idea reduir-lo a un cafè i una pasta ensucrada perquè, encara que ens aixeca ràpidament l’ànim, al cap de poc temps ens ho fa pagar amb una forta baixada de glucosa i apareix el mal humor, la falta de concentració i el decaïment en general.
Porridge, l’esmorzar més complet
En canvi, hi ha altres opcions que, a més de ser delicioses, ajuden l’organisme a funcionar amb efectivitat i alegria. Parlem del
porridge, una crema de civada d’origen cèltic que es pren calenta i que resulta extraordinàriament suau, nutritiva i digestiva, a més de ser perfecta per començar el dia. És clar que es tracta d’un hàbit radicalment oposat al típic “cafè i pasta”, però és que els resultats també son oposats.
Si encara no has provat el porridge per esmorzar, la tardor és la millor època per començar a fer-ho.
El motiu és que la civada és el cereal dels mesos freds, ja que regula la temperatura corporal, escalfa el cos, activa el moviment intestinal, tranquil·litza i proporciona dinamisme per anar a treballar, estudiar, fer esport, etc. Així mateix, és un plat molt fàcil de digerir i senzillíssim de preparar: només necessites uns quants ingredients ecològics de qualitat i deixar volar la imaginació.
Tot i que es tracta d’un plat d’origen cèltic, el porridge gaudeix d’una popularitat a tot el món i és una de les tendències gastronòmiques més actuals, ja que és fantàstic per a tota la família. Poden prendre’n els nens, les mares que donen el pit (diuen que la civada en crema produeix llet de gran qualitat), la gent gran i les persones amb problemes digestius.
Com es fa el porridge
Posa a bullir a foc lent una tassa de flocs de civada, tres tasses d’aigua i un polsim de sal. Remena-ho de tant en tant durant 10-15 minuts i cap al final de la cocció pots afegir-hi, si vols, una petita quantitat de llet de coco, beguda d’ametlles o qualsevol altra beguda vegetal.
Una vegada feta la crema base, és hora d’endolcir-la amb una cullerada de melassa, atzavara, concentrat de poma o estèvia. I no et descuidis d’afegir-hi els teus toppings preferits pequè el resultat s’ajusti a les teves preferències.
Et donem algunes idees:
- Melmelada, xocolata i avellanes triturades.
- Llavors de xia, xarop d’atzavara, figues fresques, una cullerada de iogurt o iogurt de soja i ametlles laminades.
- Poma ratllada, nous picades i raïm vermell tallat en rodanxes.
- Canyella, pell de llimona ratllada, avellanes torrades i rodanxes de plàtan.
La nostra proposta: porridge de flocs de civada.