Diccionari d'aliments

Per què triar ous ecològics?

Els ous ecològics destaquen per la producció sostenible i el benestar animal.

L’ou és un bàsic imprescindible en qualsevol època de l’any i, quan els comprem, alguns dels principals criteris en què ens basem són la frescor, la seguretat, la manera com estan criades les gallines i l’impacte ambiental.

A Veritas recomanem comprar sempre ous ecològics. Els podràs identificar amb el codi que hi ha imprès a la closca. Si el primer dígit és 0, és que l’ou és ecològic.

Els ous són aliments rics en proteïnes d’alt valor biològic que aporten greixos saludables a la nostra dieta. També destaquen per tenir vitamines i minerals, com les vitamines A i D, folats i zinc. A més a més, un sol ou aporta el 51% de la ingesta diària recomanada de vitamina B12.

Els ous ecològics procedeixen de gallines criades en espais amplis, amb llum natural i que tenen accés a l’aire lliure, amb terrenys per campar en llibertat i superfícies de corral amples, i es respecten els seus cicles de son, amb 8 hores de foscor. A més a més, les gallines s’alimenten de pinsos ecològics, que fa que els ous tinguin més frescor, qualitat i riquesa nutricional que els no ecològics.

Segons un estudi de María Dolores Raigón, doctora en Enginyeria Agrònoma per la Universitat Politècnica de València (UPV), els ous ecològics contenen més àcids grassos poliinsaturats i un percentatge més baix d’àcids grassos saturats i monoinsaturats que els no ecològics. A més a més, els ecològics són lliures de colorants artificials.

Taula 1. Paràmetres de qualitat nutricional en ous eco i no eco

ParàmetreTipus de reproduccióValor mitjà
Humitat (%)No ecològic Ecològic76,03 74,32
Contingut mineral (%)No ecològic Ecològic0,94 1,02
Contingut en greix (%)No ecològic Ecològic8,83 6,27
Contingut en proteïnes (%)No ecològic Ecològic10,18 8,59
Carotenoides al rovell (μg/g)No ecològic Ecològic3.912 2.727
Àcids grassos saturats (%)No ecològic Ecològic31,56 30,10
Àcids grassos monoinsaturats (%)No ecològic Ecològic53,11 45,44
Àcids grassos poliinsaturats (%)No ecològic Ecològic15,02 19,48

Una de les diferències notables entre els ous ecològics i els no ecològics s’observa a la clara. Els ous ecològics presenten un 23% més d’índex d’albumen dens (taula 2), cosa que es tradueix en un albumen amb una alçada superior al diàmetre i, per tant, una consistència més gran. Per aquest motiu, els ous ecològics tenen una clara més espessa i aglutinada, que proporciona més qualitat a l’ou. Per contra, els ous no ecològics tenen una clara més dispersa i hidrolitzada que es deixata amb la ruptura de l’ou.

El rovell és un altre dels aspectes que distingeix els ous ecològics. En aquests darrers, el rovell és més consistent, de forma semiesfèrica i d’un to groc pàl·lid. Això és degut a la dieta de les gallines, que no inclou pigments artificials com la cantaxantina, comunament usada en l’alimentació de gallines no ecològiques per intensificar el color del rovell. La suplementació dels pinsos amb aquest compost no és permesa en avicultura ecològica i s’ha de restringir en la producció no ecològica, ja que els suplements en b-carotens poden provocar problemes en la salut.

Taula 2. Paràmetres de qualitat interna en ous ecològics i no ecològics

ParàmetreTipus de produccióValor mitjà
Índex d’albumen densNo ecològic Ecològic0,21 0,32
Percentatge d’albumen densNo ecològic Ecològic57,35 59,55
Índex de color del rovellNo ecològic Ecològic2,84 1,39
Color del rovell (escala de La Roche)No ecològic Ecològic12,19 9,74

*Raigón Jiménez, M.ª Dolores (2020). Manual de la nutrición ecológica. De la molécula al plato. (pp. 584-602). València, Sociedad Española de Agricultura Ecológica.

En una truita, passats per aigua, a la planxa, al forn… hi ha una gran varietat de maneres de cuinar un ou i infinitat de receptes. Per aquest motiu, l’ou és un aliment molt versàtil a la cuina, tot i que és important saber quines tècniques de cocció s’han de fer servir perquè mantingui intactes les propietats nutricionals.

D’altra banda, hi ha alternatives que són una solució excel·lent per a dietes veganes o persones al·lèrgiques a l’ou. Les més destacades són:

ReceptaRemenat de tofu amb cirerols