Consells

Pasta sense gluten

Adores la pasta i no pots passar sense? Si ets celíac o pateixes sensibilitat al gluten no cal renunciar a un bon plat del teu menjar preferit. Tens moltes opcions de pasta sense gluten al teu abast! Quan hi ha un diagnòstic de celiaquia és molt important ser estrictes a l’hora d’escollir la pasta alimentària. aquest aliment, tan acceptat per nens i grans, forma part de la base de la dieta mediterrània, i quan és integral aporta una bona quantitat de carbohidrats d’absorció lenta que ens ajudaran a reposar energies. Per això, i tot i ser celíacs, és recomanable no excloure-la dels menús si volem seguir una alimentació equilibrada i saludable.
  • No al blat: és imperatiu evitar el blat en totes les seves varietats, incloent-hi l’espelta i el kamut. Altres cereals prohibits són l’ordi, la civada i el triticale.
  • Revisa les etiquetes: és imprescindible fer-ho, no només per descartar els cereals amb gluten, sinó també per desestimar els ingredients i additius que poden contenir-ne. Sèmoles, proteïnes vegetals hidrolitzades, extractes de llevat, espècies, aromes i extractes de malta poden ser localitzats sota els codis E-1404, E-1410 i E-142, i també els successius acabats en 13, 14, 20, 33, 42 i 50.
  • Compte amb els processats: algunes pastes fabricades industrialment tenen una versió sense gluten, però estan molt processades i solen afegir greixos per suplir la falta d’elasticitat que el gluten aporta de forma natural. El més recomanable és triar sempre cereals integrals ecològics d’elaboració artesanal i rebutjar les farines refinades.
  • Busca l’espiga barrada: quan compris pasta sense gluten busca el símbol internacional regulat per la Societat d’Associacions de Celíacs d’Europa, que garanteix que el producte posseix uns novells de gluten inferiors a 20 ppm. Perquè tingui validesa ha d’anar acompanyat del número de registre concedit per l’associació.

Pasta sense gluten

Actualment hi ha un bon assortit de pastes ecològiques sense gluten: les més habituals són les de blat de moro i arròs, però també en pots trobar de quinoa, amarant, mill, fajol i llegums Un cop triada la varietat, toca cuinar-la. És recomanable respectar el temps de cocció indicat pel fabricant a l’etiqueta (si la prefereixes al dente, el temps just o una mica menys) i extremar les precaucions per evitar la contaminació creuada. Per tant, procura tenir els estris nets si abans han estat en contacte amb aliments amb gluten. Finalment, les teves receptes guanyaran sabor i seran més saludables si les acompanyes amb verdures fresques, espècies ecològiques i un bon raig d’oli d’oliva verge extra. Les nostres propostes: raviolis de pèsols amb pesto vegà i espaguetis de quinoa real amb salsa pesto.

Contingut relacionat

  • Consells

Espaguetis de quinoa reial amb salsa pesto

Els espaguetis de quinoa reial i arròs no contenen gluten,...

  • Consells

Cereals i llavors sense gluten

Els cereals i les llavors sense gluten són els millors...