El marmitako de tonyina és un plat tradicional de la cuina basca que ha conquistat cors a tot el món gràcies al seu sabor excepcional i la seva senzillesa. El resultat és un guisat reconfortant que captura l’essència de la costa basca i que s’ha convertit en un clàssic de la gastronomia espanyola.
Aprofita la baixada de les temperatures per incloure en la dieta aquest guisat clàssic de tonyina. Exquisit i molt senzill de preparar, és ric en àcids grassos essencials omega-3, que ajuden a protegir el cor, reforçar la circulació i prevenir malalties cardíaques.
Talla la ceba, el pebrot vermell i el pebrot verd en daus de mida similar, i l’all en una brunoise fina. Reserva-ho.
Pela els tomàquets i les patates, trosseja els primers a daus petits i les segones a cubs més grans. Reserva-ho.
Trosseja els filets de tonyina en cubs de la mateixa mida que les patates.
En una cassola, escalfa l’oli d’oliva i sofregeix la ceba. Quan agafi color, afegeix-hi l’all.
Quan l’all estigui aromàtic, afegeix-hi les dues classes de pebrot i sofregeix-los.
Incorpora-hi els tomàquets i cuina-ho uns 5 minuts.
Aboca-hi el vi blanc i assegura’t que es redueix durant 10 minuts.
Afegeix-hi les patates i ofega-les 5 minuts més.
Aboca-hi l’aigua i condimenta-ho amb sal, pebre vermell dolç i pebre.
Cuina-ho fins que la patata estigui ben feta; ho pots comprovar quan la puguis travessar amb un ganivet i s’escorri pel tall.
Una vegada estiguin cuites les patates, incorpora-hi la tonyina, abaixa el foc al mínim i tapa-ho. Guisa-ho durant 3 minuts i deixa que s’acabi de cuinar amb la calor residual durant 5 minuts més.
Empolvora-ho amb una mica de julivert picat, barreja-ho i serveix-ho.