La macrobiòtica aconsella menjar cereals, llegums, verdures, derivats de la soja, fruita crua en petites quantitats, proteïnes vegetals… Una dieta que, acompanyada d’un estil de vida tranquil i ordenat, repercutirà directament en la salut i el benestar de l’organisme.
La paraula macrobiòtica té el seu origen en el grec macro (gran) i bios (vida). A mitjan segle XX, el japonès Oshawa va aplicar aquest terme (que ell traduïa com l’art de la longevitat) a la seva dieta d’aliments naturals a l’estil oriental. Actualment, i gràcies al treball dels seus deixebles Herman Aihara i Michio Kushi, la macrobiòtica gaudeix d’una gran popularitat a tot el món.
Michio Kushi dona les directrius de la dieta macrobiòtica estàndard i les proporcions diàries que s’han de prendre de cada grup d’aliments. A més dels consells dietètics, també recomana una sèrie de normes per a gaudir de la vida, com ara: viure feliç, mantenir-se actiu, expressar gratitud, mastegar bé, anar-se’n a dormir i aixecar-se aviat, mantenir la casa ordenada… I a l’hora de cuinar aconsella fer-ho en un ambient tranquil.
Proporció d’aliments en macrobiòtica
- Cereals integrals: aporten tots els nutrients necessaris per al cos. Hidrats de carboni, proteïnes, vitamines, minerals, greixos i aigua. Consum diari del 25 al 40% del volum total.
- Verdures: són la font principal de vitamines i minerals. Són especialment recomanables les verdures de fulla verda, com les crucíferes. Consum diari del 15 al 35% del volum total.
- Llegums i proteïnes vegetals: l’opció més recomanable per netejar la dieta. Consum diari del 10 al 20% del volum total.
- Peix blanc: la proteïna d’origen animal més centrada. Consum diari del 10 al 20% del volum total.
- Algues: resulten ideals per a mineralitzar i depurar el cos. Consum diari del 5% del volum total.
- Llavors i olis d’extracció en fred: contenen minerals, vitamines i àcids grassos omega 3 i 6. Consum diari del 5% del volum total.
- Condiments: generalment solen ser productes derivats de la soja, com el miso o el shoyu, però també és recomanable la sal de sèsam (gomashio), l’umeboshi i el kuzu. Consum diari del 5% del volum total.
Dins dels consells alimentaris recomana que tots els productes que mengem siguin integrals i preferiblement ecològics. També, aconsella evitar el sucre, la xocolata, els lactis, les fruites i verdures tropicals i els estimulants com el cafè i el te negre. Així com reduir el consum de proteïna animal i d’aliments envasats.
Pots trobar tots els productes d’aquest article a la botiga en línia de Veritas o a les botigues físiques. Troba el teu supermercat Veritas més pròxim!