Entrevistes

M. Escruela: “Amb el salmorejo Veritas podrem recaptar fons per a projectes contra la desnutrició”

Un dels propòsits de Veritas és col·laborar amb causes que tinguin un impacte positiu a la societat. Per aquest motiu, donem el 100% dels beneficis del nostre salmorejo ecològic i solidari als programes de desnutrició infantil de Metges sense Fronteres. En aquesta entrevista parlem amb Montse Escruela, especialista en temes de desnutrició de l’organització medicohumanitària.

Montse Escruela, especialista de desnutrició de Metges sense Fronteres - Entrevista - Veritas

Escruela ha dedicat gairebé la meitat de la vida a actuar contra la desnutrició infantil. Dietista-nutricionista de formació, ha treballat a l’equip d’emergències sanitàries de l’ONG Acció contra la Fam i com a consultora per al Programa d’Aliments a l’Àfrica, l’Organització Panamericana de la Salut i l’Unicef. Des del 2017 ocupa el càrrec d’especialista tècnica de nutrició al departament mèdic de Metges sense Fronteres.

La desnutrició aguda es caracteritza per un baix pes en relació amb l’estatura causat per una mancança alimentària recent o malalties, i és comuna en crisis humanitàries. En canvi, la desnutrició crònica es manifesta per una baixa alçada en relació amb l’edat, resultat d’una deficiència nutricional prolongada des de la gestació o els primers anys de vida, i és freqüent a països d’ingressos baixos i mitjans.

La desnutrició aguda greu, associada a alguna complicació mèdica, si no es tracta adequadament pot comportar la defunció del nen o nena. Aquest seria l’efecte més greu i més a curt termini.

Montse Escruela, especialista de desnutrició de Metges sense Fronteres

A mitjà i llarg termini, els efectes esperats en un infant que hagi patit desnutrició aguda són en l’aspecte del desenvolupament físic i intel·lectual.

No, al contrari. El tractament per abordar la desnutrició aguda és molt econòmic. És un tractament que es basa a administrar al nen o nena malalt tres saquets d’aliments terapèutics llestos per utilitzar (RUTF, per les sigles en anglès) al dia (esmorzar, dinar i sopar) durant, aproximadament, 45 dies. Aquests aliments terapèutics, com les pastes a base de llet en pols, cacauet, oli i sucre, contenen tots els macro i micronutrients essencials per a la recuperació. Un cop acabat el tractament, haurà recuperat el pes correcte segons la seva edat i podrà tornar a fer vida normal. El cost del tractament complet està al voltant dels 45 €.

Gràcies al salmorejo Veritas podrem recaptar fons per a projectes contra la desnutrició infantil - Entrevistes - Veritas

Aquesta mena d’iniciatives són molt interessants, ja que ens permeten d’arribar a moltes més persones i sensibilitzar sobre aquesta problemàtica.

Gràcies a Veritas i el seu salmorejo ecològic i solidari podrem recaptar fons que aniran destinats a projectes de lluita contra la desnutrició infantil i a fer conèixer entre els clients de quina manera treballem i abordem aquesta malaltia.

Montse Escruela, especialista de desnutrició de Metges sense Fronteres.

Totes les persones de la nostra societat podem contribuir a salvar vides. No tot és a les mans del personal humanitari. Cadascun de nosaltres, amb els nostres gestos quotidians, podem marcar la diferència per a un nen o nena amb desnutrició. La compra del salmorejo n’és un exemple clar. Gràcies!

Metges sense Fronteres ens financem gràcies al suport de la societat civil, és a dir, de les donacions que moltes persones fan a favor de la nostra organització perquè confien en la nostra feina.

Som una organització medicohumanitària independent, atès que no depenem de donants institucionals, i això ens garanteix capacitat de decisió per actuar i per denunciar les causes del patiment humà.

Montse Escruela, especialista de desnutrició de Metges sense Fronteres.

El suport de les persones i entitats privades que ens ajuden econòmicament, com ara sòcies o col·laboradores puntuals, és fonamental per a la independència de les operacions de la nostra organització i ens permet de respondre immediatament a les emergències i treballar sense cap altre interès que el de les poblacions que atenem.

Després de 25 anys al món humanitari, són moltes les històries que m’ha regalat la meva professió. Una de recent, des de Burkina Faso, quan el responsable de l’equip d’emergències em va trucar emocionat per explicar-me que havien muntat un centre de nutrició del no-res en un indret aïllat pel conflicte, i que gràcies a aquesta intervenció ja havien salvat 40 vides de nens i nenes de menys de 5 anys.

La seva emoció i il·lusió per compartir-ho amb mi em fan recordar com en soc, d’afortunada, per poder exercir la meva professió de nutricionista en una organització medicohumanitària com és Metges sense Fronteres.

Pots seguir l’evolució de les campanyes de MSF a les seves xarxes socials o al seu lloc web.

¿T’ha agradat aquesta entrevista? Descobreix més entrevistes.

Contingut relacionat

  • Entrevistes

Nani Moreno: «L’alimentació saludable no és un sacrifici, sinó una oportunitat»

Des de la seva fundació el 2013, Menjadors Ecològics lluita...

  • Entrevistes

Á. Quintas: «Davant d’un mal de panxa, hem de repassar l’alimentació»

Al seu últim llibre "Por qué me duele la tripa....

  • Entrevistes

Silvio Elías: «El que et preocupa a tu també ens preocupa a nosaltres»

Aquest 2020 celebrem 20 anys! Per aquest motiu, entrevistem a...

  • Entrevistes

Ecotalk amb Nicolás Olea

Silvio Elías, cofundador de Veritas, manté un interessant diàleg amb...