Diccionari d'aliments

Les propietats dels llegums

S’adapten a tots els guisats, són perfectes en amanida i fins i tot com a guarnició. Des de sempre han estat un pilar en l’alimentació, i l’opinió unànime dels experts és que han d’estar presents a la dieta de dues a tres vegades per setmana i en totes les etapes de la vida. Descobreix les propietats dels llegums. La Sociedad Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició recomana menjar entre dos i quatre racions de llegums a la setmana. Juntament amb els cereals, són aliments que contenen tots els grups de nutrients que el cos necessita: hidrats de carboni, proteïnes, greixos, minerals, vitamines i aigua. Són essencials a qualsevol edat, especialment durant la infància i l’adolescència (estimulen el creixement i el desenvolupament), i també en la vellesa, per mantenir la fortalesa. De la mateixa manera, són imprescindibles a les dietes vegetarianes i durant l’embaràs pel seu contingut en àcid fòlic. A l’hora de cuinar-los és recomanable bullir-los amb un tros de kombu, que els estova, fa que es digereixin millor i aporta una bona quantitat de minerals. Com que la seva digestió és lenta, és millor menjar-ne al migdia combinats amb plantes carminatives com el llorer, la farigola, el comí o el gingebre i mastegar-los lentament.

Les propietats dels llegums

Llenties, font de ferro

Solen aconsellar-se en cas d’anèmia a causa que 100 g de llenties aporten el 85% del ferro que necessitem diàriament. Ara bé, es tracta d’un tipus de ferro diferent del que conté la carn o el peix, que és més fàcil md’absorbir que el proporcionat per les lleguminoses. Tambés sabem que la vitamina C ajuda a adsorbir millor rl ferro, i per aquesta raó es recomana acompanyar-ne el consum amb aliments rics en aquesta vitamina, com el pebrot vermell. Les llenties vermelles són les més digestives i les que tenen una cocció més fàcil: en 20 minuts i sense remull s’obté un plat molt nutritiu. Quan es couen perder la consistència, de manera que són ideals per fer purés, sopes, estofats o patés per untar entrepans. En aquest vídeo et mostrem la seva tècnica de cuina.

Cigrons contra el colesterol

Són diversos els estudis que han demostrar que els `cids grassos que contenen els cigrons redueixen la taxa de colesterol a la sang. Així mateix, aporten magnesi, que protegeix l’organisme contra malaties cardiovasculars i alleuja les úlceres pèptiques i duocenals. Gràcies al seu alt contingut en fibra soluble són ideals per millorar el trànsit intestinal i tractar els problemes de còlon. Auqest mateix nutrient els fa especialment indicats per als diabètics, ja que contenen una substància inhibidora de la digestió dels hidrats que fa que s’absorbeixin lentament. Per aquesta mateixa raó, i tot i ser molt calòrics, poden ser molt útils en dietes d’aprimament perquè generen sensació de sacietat durant molt temps. Descobreix la seva tècnica de cuina en aquest vídeo.

Mongetes, molt energètiques

Les mongetes seques són dels llegums més complets des del punt de vista nutricional. Són riques en minerals com potassi, ferro i magnesi, un mineral essencial perquè funcioni l’hormona calcitonina, que ajuda a incrementar el calci als ossos i a retenir.lo, i és de gran ajuda en cas d’artritis.

Azukis, els més digestius

Són unes petites mongetes vermelles de forma arrodonida consumides a l’Orient des de fa segles. Des de la Xina es van introduir al Japó fa uns mil anys i actualment es cultiven gairebé a tot el món. Segons la medicina oriental es considera que enforteixen i tonifiquen els ronyons, prevenen la formació de càlculs renals o biliars i contribueixen a la seva solució. Al contrari d’altres llegums, les mongetes azuki són altament digestives i posseeixen la propietat de no provocar flatulències o gasos intestinals. Entre altres qualitats, faciliten la digestió i el desenvolupament de la flora intestinal, regulen els nivells de sucre a la sang i, gràcies a la seva aportació de vitamina B1 i tiamina, s’aconsellen durant els procesos de desintoxicació. T’expliquem com es cuinen en aquest vídeo.

Soja, proteica i antioxidant

Molt rica en proteïnes, vitamina B, tocoferols, calci, ferro i fòsfor, la soja conté isoflavones i lecitina (dos nutrients que contribueixen a controlar el colesterol) i també fitoestrògens, reconeguts antioxidants. Diversos estudis epidemològics relacionen el consum de soja amb una reducció de les malalties cardiovasculars. Gaudeix amb la nostra col·lecció de receptes amb llegums.

Contingut relacionat

  • Diccionari d'aliments

Els llegums a la dieta de l’esportista

Els llegums a la dieta de l'esportista són fonamentals ja...

  • Diccionari d'aliments

Azukis – Tècniques de cuina

Azukis, un llegum vermell típic dels països orientals molt apreciat...

  • Diccionari d'aliments

Llenties vermelles – Tècniques de cuina

Llenties vermelles, un llegum sense pell que resulta ideal per a aquelles persones...