Atenció al client
De dilluns a divendres de 9 a 20 h. Dissabtes de 9 a 14 h (excepte festius).
Les xifres són clares: les pomes ecològiques tenen més minerals, més antioxidants i són més dolces que les no ecològiques. A més, te les pots menjar tranquil·lament amb pell, on es concentren la major part dels seus nutrients, perquè es conreen sense pesticides ni herbicides.
Nutricionalment parlant, la poma és una fruita completíssima. La seva càrrega nutritiva augmenta considerablement quan l’origen és ecològic i resulta molt important des del punt de vista mineral. Així, les pomes ecològiques tenen un 49% més de calci que les no ecològiques, un 42% més de zinc, un 16% més de fòsfor, un 9% més de ferro i també un 8,3% més de potassi, un mineral que intervé en l’activitat muscular i en la transmissió i generació de l’impuls nerviós (figura 1).
És diürètica i depurativa, protegeix el sistema digestiu, redueix el colesterol… Entre les seves nombroses propietats, sobresurt el seu gran poder antioxidant, fruit de la riquesa en polifenols (catequina i quercetina), que neutralitzen els radicals lliures i prevenen el risc cardiovascular. En les pomes ecològiques, la concentració de substàncies polifenòliques és un 20% superior que en les no ecològiques (figura 2), un fet que es reflecteix clarament en el l’enfosquiment més fort de la polpa: quan els polifenols entren en contacte amb l’oxigen es produeix una reacció química i s’oxiden, cosa que provoca que la polpa s’enfosqueixi (figura 3).
Estem davant d’una fruita amb un 85% d’aigua i tot just 59 kcal per 100 g que destaca per tenir un gust extraordinari una mica àcid però també molt dolç, a causa de l’abundància en fructosa (el sucre de la fruita). En aquest punt, el tipus de cultiu influeix en la concentració de sucres i, per tant, en el gust final. Les pomes de cultiu ecològic concentren un 53% més de sucres que les no ecològiques, cosa que fa que siguin moltíssim més saboroses (figura 4).
Els fitosanitaris utilitzats en agricultura no ecològica són persistents i difícils d’eliminar només amb aigua i passa el mateix amb alguns dels productes d’encerament que es fan servir per embellir l’aspecte extern de les pomes no ecològiques, que també són perjudicials per a la salut. En canvi, les pomes ecològiques estan lliures de pesticides i residus químics, per la qual cosa te les pots menjar tranquil·lament sense pelar i beneficiar-te dels molts nutrients que s’acumulen a la pell.
Una poma amb pell aporta un 29% més de calci, un 28% més de fòsfor, un 16,4% més de potassi i un 12% més de proteïna que una de pelada (Raigón, 2007). Així mateix, entre la pell i la polpa es localitzen les pectines, unes beneficioses substàncies de fibra soluble que regulen el trànsit intestinal i són recomanables en casos de colitis, diarrea i gastroenteritis (taula 1).
Nutrient | Poma amb pell | Poma sense pell |
Potassi | 152.31 | 127.32 |
Calci | 36.02 | 25.48 |
Fòsfor | 14.11 | 10.14 |
Proteïna | 0.17 | 0.15 |
Font: M. D. Raigón – Dept. Química de l’Escola Tècnica Superior del Medi Rural i Enologia, Universitat Politècnica de València.
Selecció d’estudis sobre la comparativa dels aliments ecològics enfront dels no ecològics.
Els cítrics, com ara taronges, mandarines, llimones, llimes i pomelos,...
El món dels enciams està ple de color, textura i...
L’origen de la llet marca les diferències entre els dos...