Ara a Veritas

Les abelles més enllà de la mel

El canvi climàtic, el sistema agrícola convencional, l’ús de pesticides de síntesi química i les espècies invasores són les principals causes que estan posant en escac i mat les espècies pol·linitzadores com les abelles.

A més de ser perillosa per als insectes, aquesta situació posa en joc la seguretat alimentària i la biodiversitat del planeta, que actualment ja s’estan veient greument afectades.

Les abelles, insectes en perill d’extinció

Segons dades de la FAO, el 40% dels insectes pol·linitzadors (especialment papallones i abelles) estan a punt d’extingir-se, cosa que representa una situació molt alarmant tenint en compte que el 84% de les espècies vegetals i el 75% dels aliments que consumim depenen de la pol·linització.

Les abelles, les papallones i altres insectes pol·linitzadors participen activament en la reproducció de les plantes; per això, si no hi fossin, el cultiu d’aliments com les fruites, les llavors, la fruita seca i algunes hortalisses es podria veure greument afectat.

L’agricultura ecològica, una aliada de les abelles

Davant aquesta situació, ens enfrontem a un gran repte: aconseguir un sistema agrícola que compleixi amb els estàndards de protecció ambiental que el planeta necessita i, alhora, satisfaci les necessitats alimentàries globals.

Per sort, actualment ja existeixen models agrícoles que respecten i beneficien la pol·linització silvestre, ajuden a protegir els ecosistemes naturals i mantenen estables les poblacions d’insectes. Un exemple d’això són l’agricultura:

  • Ecològica
  • Regenerativa
  • Biodinàmica.

En els tres casos, la gestió agrícola es desenvolupa a través de cultius rotatius, la prohibició de pesticides de síntesi química, la plantació d’espècies autòctones i la proliferació d’arbustos, plantes i flors silvestres.

En definitiva, els tres models advoquen per un desenvolupament agrícola centrat en les necessitats dels sòls, mantenint la gestió natural del camp i dels ecosistemes que s’hi troben.

Què hi pots fer tu?

Consumir aliments saludables i respectuosos amb el planeta és un els millors aliats per contribuir positivament a millorar el nostre planeta i a promoure una agricultura respectuosa amb les abelles.

A Veritas tots els nostres productes tenen certificació ecològica i respecten el medi ambient i la teva salut, ja que apostem per un model de producció sostenible.

Sense les abelles la majoria de les espècies vegetals d’aquest planeta s’extingirien; per això les hem de cuidar i protegir.