Consells

L’equilibri dels bacteris garanteix salut

Quan ens alimentem pensem que només nodrim les cèl·lules, però hi ha altres organismes que també esperen ser alimentats. Ens referim als bacteris dels intestins i de l’equilibri dels quals depèn la nostra salut. L'equilibri dels bacteris garanteix salut - Consells - Veritas Hi ha entre 10 i 100 bilions de bacteris dins del cos humà i més del 90% viuen als intestins. Aquests bacteris, que reben el nom de microbiota intestial, viuen en simbiosi amb nosaltres i participen en totes les funcions del cos.

L’equilibri dels bacteris garanteix salut

Ens hem passat anys combatent els bacteris, però en l’última dècada la ciència ens ha dit que no només no hem de combatre’ls sinó que, a sobre, els hem de cuidar.

Com influeixen en la salut intestinal?

La microbiota té un paper essencial en la digestió, el metabolisme i la salut intestinal, alhora que té efectes sobre el sistema immunitari.

Què passa si es desequilibren?

Hi ha moltes soques bacterianes, es considera que unes 1.200 diferents. Viuen en el cos humà i cadascuna compleix les seves funcions en el seu hàbitat. Quan un cep perd influència i una altra ocupa el seu espai s’altera l’equilibri de l’organisme, i és quan apareixen determinades patologies. Però, per què s’altera l’equilibri dels bacteris? Hi ha moltes i molt diverses raons, com els tòxics, els antibiòtics i altres fàrmacs, la contaminació ambiental, l’excés d’higiene o l’estrès, però sens dubte és clau el paper de l’alimentació per mantenir l’equilibri dels ceps. Així, una alimentació inadequada donarà més força a uns soques bacterianes sobre les altres. Per això, quan canviem la dieta, també es modifiquen el tipus i la quantitat de microorganismes de l’intestí.

Revisa la teva alimentació

Els aliments que contribueixen a l’equilibri són, a grans trets, la verdura fresca, els tubercles, la fruita i, per descomptat, els aliments ecològics conreats sense químics. També alguns cereals integrals, els llegums, el iogurt i els fermentats. Els que afecten negativament són els processats, l’excés de sucres afegits, els edulcorants artificials o la llet sencera.

Prebiòtics i probiòtics: quin paper tenen?

Són extremadament beneficiosos per la microbiota intestinal. Els prebiòtics contenen substàncies no digeribles que serveixen com a aliment per a certs bacteris beneficiosos. Són tots els aliments rics en fibra, com la carxofa o la majoria de vegetals. Quant els probiòtics, són aquells productes que proporcionen microorganismes que poden arribar vius als intestins en quantitats suficients i que s’ha demostrar que tenen un efecte positiu sobre la salut de la persona que els pren. El probiòtic, doncs, aporta bacteris viables i el prebiòtic n’assegura la supervivència perquè els alimenta. Consulta aquest menú setmanal per alimentar la microbiota.