Companys de viatge

L’autèntic Blanc Vi Natural: un sabor pur sense additius

Què passa quan s’aposta pel sabor pur, quan amb el raïm n’hi ha prou per crear una experiència autèntica? Vins Petxina et convida a descobrir la col·lecció Blanc Vi Natural, vins sense sulfits afegits que s’elaboren al poble de La Nou de Gaià, al costat de Tarragona.

Dos vins que es diuen Blanc, però un és vi negre?

I per què aquest nom? Doncs perquè el celler va voler reflectir que als vins no s’hi afegeix res. Són com un quadre en blanc, com quan ens quedem en blanc, com un paper en blanc… No tenen res més que raïm. I molta experiència i saber fer.

Sense sulfits afegits, l’aposta pel sabor més pur

Els sulfits són els additius més importants en el món del vi. El procés de fermentació també en genera. Per això, quan parlem de vi natural no volem dir que no tingui sulfits, sinó que no se n’hi han afegit. En el cas dels vins Blanc Vi Natural tampoc s’hi afegeixen llevats externs (una pràctica també molt habitual en l’elaboració de vi), sinó que els que hi ha són els propis de la vinya.

Com s’aconsegueix fer un vi de qualitat?

Per aconseguir un vi de qualitat amb aquesta mínima intervenció externa cal, en primer lloc, seleccionar molt bé el raïm. Perquè si n’hi ha en mal estat, encara que sigui en una proporció petita, correm el risc que faci una mala fermentació. Per tant, cal treballar molt bé a la vinya i també durant la verema. Un cop al celler, la neteja és clau, especialment durant la fermentació, just al moment de màxim enrenou…

Assegurar una fermentació completa del most és molt important. Quan no s’utilitzen additius externs, aquest procés esdevé més delicat. Només l’experiència i una observació minuciosa faciliten la selecció dels millors grans de raïm per iniciar una fermentació espontàniament i que aquesta sigui capaç de deixar el vi sense sucres per evitar refermentacions no desitjades.

La temperatura: un altre element essencial

Els llevats són uns microorganismes fantàstics, però també delicats. I són molt sensibles als canvis de temperatura. Com que durant la fermentació la temperatura puja molt, cal treballar amb bons equips de fred i en bones instal·lacions.

La qualitat del Blanc Vi Natural

El Blanc Vi Natural blanc està fet amb xarel·lo, localment anomenat cartoixà. I el Blanc Vi Natural negre està fet amb garnatxa negra, cabernet sauvignon i xarel·lo (cartoixà). Tots dos, abans de sortir al mercat, reposen durant dos anys al celler. Això assegura una constància de gust entre les ampolles i garanteix que el vi manté el seu estil, sigui quan sigui que ens el bevem.

Text: Vins Petxina

T’ha agradat aquest article sobre vins ecològics? Descobreix-ne més.

Contingut relacionat

  • Companys de viatge

Blau Cel i Blau Marí són els vins que t’aporten l’essència del Mediterrani

Què et ve al cap quan penses en el Mediterrani?...

  • Companys de viatge

Negre, blanc, rosat, escumós… un vi ecològic per a cada ocasió

Ets dels qui gaudeix les celebracions amb un bon vi?...

  • Companys de viatge

L’art de servir vi

Servir vi és tot un art, per això et donem...

  • Companys de viatge

Com emmagatzemar vi a casa?

Si ets un amant del vi i tens un celler...