Consells

L’art de servir vi

Servir vi és tot un art, per això et donem una sèrie de consells perquè puguis gaudir servint el teu vi preferit als teus familiars i amics.

Quan serveixis vi, ensenya’n l’etiqueta per identificar-lo i comentar-ne bé l’anyada, o assenyalar-ne qualsevol altra característica que pugui ser objecte d’una bona conversa entre els teus amics i familiars. Comentant una bona etiqueta poden sortir temes de conversa sobre art, història, geografia, climes, records, anècdotes personals, etcètera.

El vi hauria d’estar a la temperatura de servei quan arriba a la taula. Els estudiosos aconsellen la temperatura ideal segons el tipus de vi.

  • Vins dolços o el vi de Xerès: 4,5 °C
  • Un xampany rosé o un de blanc sec jove: 7 °C
  • Vi negre jove: 13 °C
  • Vi negre amb criança: 18 °C

Tot i això, sempre podem corregir i matisar aquestes normes genèriques, adaptant-les a les característiques cada vi i cada anyada. Perquè un vi mancat d’acidesa millorarà si està més fred, de la mateixa manera que un negre massa tànnic dissimularà aquest defecte si està més tebi.

Com que la temperatura ambiental influeix en les impressions tèrmiques, els vins es poden servir un grau més fred a l’estiu i un més temperat a l’hivern. Cal recordar que la temperatura de servei és, gairebé sempre, més fresca que la temperatura de tast, ja que el degustador ha de treballar en les condicions més propícies per a l’anàlisi sensorial. I el nostre llindar de sensibilitat no ens permetrà tastar els vins a temperatures molt fredes.

La glaçonera tradicional proporciona el mitjà més adequat per refredar els vins a taula: vins blancs, vins rosats, vins negres, tranquils o inquiets. Però, quan es tracta d’entebeir un vi massa fred, el millor sistema és submergir l’ampolla en aigua temperada (21 °C).

La glaçonera ha de ser alta, perquè tota l’ampolla hi quedi ben submergida. Si l’ampolla en sobresurt, es pot tombar al cap d’uns minuts abans de destapar-la per igualar la temperatura de sobre i de sota. Els glaçons amb aigua salada són la barreja frigorífica ideal, perquè l’aigua salada condueix molt bé el fred.

I no oblidem que sempre és millor un vi massa fresc que un de massa calent, ja que pots esperar uns minuts que es posi a la temperatura del menjador.

Tots els vins, també els negres, necessiten un cert nivell de frescor per mantenir l’elegància de l’estructura àcida i fructífera. A part, cal tenir en compte que quan són a la copa s’escalfen. Recordem que, en un menjador a 25 °C, la temperatura del vi augmenta 2 °C cada quart d’hora.

Quan destapem el vi, sempre cal examinar-ne i olorar-ne el tap. L’olor de suro és inconfusible, desagradable i clarament detectable en els vins afectats.

Un bon especialista pot distingir entre l’autèntic gust de suro, que és ressec i recorda la fusta, el fals gust de suro, de florit i d’humit, i l’olor de suro sulfurat, que recorda el sofre i les ametlles i que, quan es combina amb l’alcohol, pot arribar a fer pudor de mercaptà o, per dir-ho menys suaument, d’ous podrits. Qualsevol de les olors d’un suro que estigui en mal estat exerceix una acció destructiva si arriba a comunicar-se al vi.

No obstant això, cal ser seriós i prudent a l’hora de rebutjar qualsevol vi. I encara més quan hi ha certes collites de blancs de “criança” que mostren una olor que es podria atribuir al suro i, tanmateix, és una característica pròpia del vi i de la degradació del roure.

D’altra banda, l’olor de suro també és semblant al subtil goût de lumière (‘gust de llum’) que s’observa a les ampolles de vi escumós, quan han estat mal emmagatzemades i exposades a la calor i a la llum.

Els pòsits originats per la sedimentació de pigments poden augmentar el gust amarg d’un vi negre. L’única manera d’eliminar-los consisteix a decantar amb cura els vins quan els serveixes.

Amb la col·laboració de Bodegas Torres.


Pots trobar els vins a la botiga online de Veritas.

T’ha agradat aquest text? Descobreix més sobre vins.

Contingut relacionat

  • Consells

Com emmagatzemar vi a casa?

Si ets un amant del vi i tens un celler...

  • Consells

Vins ecològics, retorn als orígens

L'essència dels vins ecològics resideix a reprendre la forma en...

  • Consells

Negre, blanc, rosat, escumós… un vi ecològic per a cada ocasió

Ets dels qui gaudeix les celebracions amb un bon vi?...

  • Consells

Vi ecològic: més antioxidants, menys sulfits

En comparar un vi ecològic amb un de no ecològic,...