Atenció al client
De dilluns a divendres de 9 a 20 h. Dissabtes de 9 a 14 h (excepte festius).
Científics de diversos centres de recerca dels Estats Units avaluen fins a quin punt seguir una dieta ecològica pot servir per evitar l’exposició de glifosat en dones embarassades que viuen al camp. Aquest herbicida és un dels més utilitzats a escala mundial i ha estat associat a múltiples possibles efectes negatius en la salut.
L’estudi es va fer a un total de 39 dones embarassades de l’estat d’Idaho, ubicat al nord-oest dels Estats Units. La meitat d’aquestes dones vivia a prop de camps agrícoles, a menys de 500 metres, mentre que l’altra meitat vivia més lluny d’aquesta distància. D’aquesta manera, es va avaluar no només l’exposició de glifosat a través de la dieta, sinó també a través de la contaminació ambiental, per exemple, mitjançant l’aigua de l’aixeta, la deriva aèria de les fumigacions o de la pols contaminada cap als habitatges.
La recerca es va centrar en aquest perfil de població perquè l’embaràs és un període de risc per a l’exposició a aquest tipus de tòxics. Tot i que no s’ha estudiat degudament l’efecte del glifosat en humans, el grup de científics eludia l’evidència creixent que l’exposició prenatal al glifosat pot estar associada amb resultats adversos en el part com, per exemple, una edat gestacional més curta. A més, destacaven que els estudis de laboratori amb animals mostren que l’exposició prenatal al glifosat està associada a efectes com una important disbiosi del microbioma intestinal en les cries o a efectes teratògens i cancerígens.
Durant l’estudi, totes les dones es van alimentar durant una setmana amb productes no ecològics i una altra amb productes ecològics i se’ls va fer una anàlisi d’orina diària per mesurar-los els nivells de glifosat. Després del període de recerca, es va constatar que les concentracions d’aquest herbicida eren més baixes que en un inici en les dones que havien seguit una dieta ecològica i que vivien a més de 500 metres del camp. No obstant, en les dones que vivien a prop d’un camp de cultiu no s’apreciava aquesta reducció. Els científics apuntaven que el fort ús del glifosat en els conreus dels Estats Units produeix molta contaminació ambiental i que aquest fet podria haver atenuat els resultats en la reducció de l’exposició derivada d’una dieta ecològica en les àrees més agrícoles. De totes maneres, després d’esmentar diversos estudis de la població en general,* també remarcaven que “una dieta ecològica és eficaç per reduir l’exposició a pesticides per a la majoria de la població nord-americana”.
Finalment, una dada important que els científics exposaven és que moltes de les dones que van participar en l’estudi no havien seguit una dieta completament ecològica i que, malgrat això, s’hi apreciava una reducció de l’exposició. Tot i així, apuntaven que la reducció hauria estat més gran si la seva alimentació hagués estat més plenament ecològica. D’aquesta manera, remarcaven que en les persones que vivien més lluny dels camps s’apreciaven reduccions més importants si les dades se cenyien només a les dones que havien seguit més fidelment la dieta ecològica.
Aquesta recerca realça la importància de deixar enrere mètodes de cultiu amb pesticides de síntesi química, com el glifosat, perjudicials per a la salut de les persones, sobretot per a la població amb més risc als tòxics, com les dones embarassades, i la necessitat de començar a impulsar pràctiques que promoguin l’agricultura ecològica.
T’ha semblat interessant aquest artícle? Descubreix més aquí.
Lucía Martínez, dietista-nutricionista experta en nutrició vegetariana, forma part d'una...
Esther Vivas és autora de llibres com “Mama desobedient” i...
El doctor Miquel Porta és investigador de l’Institut Hospital del...
Marieta Fernández és catedràtica de la Universidad de Granada i...