Atenció al client
De dilluns a divendres de 9 a 20 h. Dissabtes de 9 a 14 h (excepte festius).
Comença la temporada de xirimoies! Sota una pell una mica aspra, la xirimoia amaga una polpa carnosa, dolça i molt nutritiva que es desfà a la boca. Més enllà de prendre-la com a fruita, pot ser l’ingredient de batuts, salses, pastissos, cremes…
La campanya de la xirimoia arrenca amb el final de l’estiu i s’estén fins a l’inici de l’hivern. Conté vitamina C, un nutrient clau per al benestar del sistema immunitari, i destaca pel seu potencial antioxidant i el contingut en potassi i vitamines del grup B. A més, és beneficiosa per a la digestió, ajuda a regular la tensió arterial i té un efecte alcalinitzant.
La seva polpa carnosa és ideal per aportar cremositat i dolçor natural als batuts de l’esmorzar, als quals la pots afegir juntament amb unes fulles de kale, una branqueta d’api i una mica de suc de llimona i gingebre fresc. Si els prefereixes en versió de cullera, bat la xirimoia amb beguda vegetal d’ametlles i llavors de xia o de lli, i acaba’ls amb uns toppings crocants, com pol·len, llavors de cànem pelat, nibs de cacau i xips de coco.
Una altra oportunitat de gaudir al màxim d’aquesta deliciosa fruita és incorporar-la a un porridge de civada calenta, amb una cullerada petita d’oli de coco, canyella al gust i nous i nabius per damunt. Igualment, la seva carn casa a la perfecció amb un iogurt natural, una cullerada de postres de maca en pols, granola de poma i canyella. I si barreges la polpa amb açaí en pols, uns gerds frescos, baies de goji i llavors de rosella tindràs un esmorzar excel·lent.
Sofregeix una ceba trossejada i un gra d’all picat amb un pessic de sal. Quan estiguin daurats afegeix-hi la polpa d’una xirimoia, una mica de mirin o vi blanc i remena-ho. Bat-ho i serveix-ho com a guarnició acompanyant carn, peix, seitan, tempeh o tofu fumat.
En cremes calentes, la xirimoia s’entén molt bé amb la xirivia, la carbassa, la pera i el porro. També amb la llet de coco i la beguda vegetal d’anacards. Una altra opció és afegir-la a un ajoblanco elaborat amb ametlles, vinagre de poma, molla de pa sec i oli d’oliva verge extra.
La rebosteria saludable és un món en el qual aquesta fruita brilla amb llum pròpia: prova de preparar un flam amb suc de taronja i agar-agar; unes natilles amb kudzu diluït en beguda vegetal d’arròs calenta, vainilla, un pessic de cúrcuma i gingebre en pols; o una cobertura per a pans de pessic de farina integral d’espelta o de fajol, barrejant la polpa amb cacau pur o farina de garrofa.
Pots trobar tots els ingredients d’aquest article a la botiga online de Veritas.
Text: Alf Mota, ecoxef i professor de cuina saludable
El cos no s'adapta a la tardor d'un dia per...
Batut probiòtic de plàtan i mango, una beguda sabrosa i...
El porridge de civada és l'esmorzar ideal. Entre molts altres...
Natilles sense ou, l’alternativa vegetal a les natilles tradicionals, gràcies...