Diccionari d'aliments

La guia de les begudes vegetals

Les begudes vegetals s’assimilen molt bé, aporten greixos saludables, activen el tránsit intestinal, no contenen lactosa ni caseïna i moltes estan lliures de gluten. Les begudes vegetals són una manera saníssima i divertida de prendre, en un sol got, alguns del aliments més saludables que existeixen. Tasta-les totes!

La guia de les begudes vegetals

Les més populars:

  • Soja: sense gluten i rica en lecitina, que nodreix el sistema nerviós, és la més proteica i la menys calòrica. Fes-la servir per preparar uns pancakes vegans.
  • Civada: la tenim amb i sense gluten, i és perfecta per combatre l’insomni i mantenir a ratlla el colesterol.
  • Arròs: sense gluten i especialment adequada per a estòmacs delicats. Fes-la servir per preparar la recepta de natilles sense ou.
  • Ametlles: és molt digestiva, no produeix fermentacions a l’intestí i tampoc té gluten. Fes-la servir per preparar aquest deliciós puding de xia i cacau amb fruits vermells.
  • Avellanes: no té gluten i la seva elevada aportació de calci, magnesi i fòsfor la fa ideal per mantenir un sistema ossi fort en qualsevol etapa de la vida.

Les grans desconegudes:

Els aliments estrella de diferents cultures mil·lenàries ja formen part de la dieta diària de molts i ara arriben en forma de begudes altament nutritives i, per descomptat, delicioses.
  • De cànem: aquesta llavor té una equilibrada relació entre àcids grassos omega-3 i omega-6 i conté 20 aminoàcids, 9 dels quals són essencials. Sense gluten.
  • D’escaiola: destaca perquè aporta enzims i antioxidants, i a més té qualitats diürètiques i de control de la glucosa. Sense gluten.
  • D’arròs negre: segons investigadors de la Universitat de Louisiana és antioxidant i controla el colesterol. Sense gluten.
  • De mill: és el cereal amb més ferro i magnesi que existeix i per les seves extraordinàries propietats és indispensable en la dieta dels celíacs. Sense gluten.
  • De fajol: conté lisina, un aminoàcid clau en la reconversió proteica que no se sol trobar en altres grans. Sense gluten.
  • De sèsam: proporciona energia, mineralitza i potencia les facultats intel·lectuals, a més de ser un gran reconstituent muscular i nerviós. Sense gluten.
  • De cúrcuma: reconeguda per ser un magnífic antiinflamatori natural, la cúrcuma millora la digestió, especialment la dels greixos. Sense gluten.

Enriquides per millorar el perfil nutricional d’un aliment:

  • Amb calci: un mineral imprescindible que s’afegeix a les begudes d’arròs, d’ametlla, de civada i de coco. L’alga Lithothamnium calcareum conté calci assimilable i la medicina natural la recomana per alcalinitzar i mineralitzar l’organisme. Fes-les servir per preparar un batut de plàtan amb calci.
  • Amb proteïnes: la beguda de civada es beneficia de l’excel·lent proteïna vegetal obtinguda del pèsol.
  • Amb xia: el seu contingut en proteïnes, fibra, vitamines, minerals i àcids grassos essencials com l’omega-3 millora la beguda de civada.
  • Amb ametlles i avellanes: enriqueixen les begudes d’arròs i de civada amb greixos saludables i vitamina E.

Amb endolcidors alternatius al sucre

  • Amb xarop d’arròs: un endolcidor d’absorció lenta que nodreix i incorpora vitamines i minerals a les begudes d’escaiola, de fajol, de civada, xocolata i calci, i d’arròs, xocolata i calci.
  • Amb xarop d’atzavara: Un endolcidor natural prebiòtic, molt poc calòric. D’ametlla, de kamut i cacai, d’arròs, plàtan i maduixa, d’amella i calci, de moka, i de civada i vainilla.
  • Amb concentrat de poma: molt habitual als països nòrdics, aquest endolcidor alegra la beguda d’arròs amb xocolata.
Utilitza qualsevol d’aquestes begudes per a preparar aquesta recepta de cúrcuma latte amb rosquilles de poma.

Amb diferents gustos

Tria el gust que més t’agradi i inclou-lo als esmorzars i berenars o fes-lo servir per personalitzar salses, pastissos, cremes, etc.
  • Coco: un toc de frescor i lleugeresa per a les begudes de civada, quinoa i d’arròs.
  • Moka: gaudeix-lo en combinació amb la beguda d’arròs i la potent aroma del cafè de cereals Yannoh. El resultat no conté cafeïna, sucres afegits, gluten ni lactosa.
  • Plàtan i maduixa: concedeix a la beguda d’arròs l’aire artesà d’un saborós batut fet a casa.
  • Baies de goji: donen un regust afrutat a la beguda de kamut i se n’obté una beguda prebòtica i energètica.
  • Magrana: una de les fruites medicinals més antigues, que afegeix un plus antioxidant a la beguda d’espelta.
  • Vainilla: una espècia aromàtica que encaixa perfectament amb la dolçor natural de la beguda de civada, a la qual dota d’efectes sedants.
  • Llet merengada: la beguda de soja amb canyella i llimona ens porta la millor versió d’aquest clàssic. La canyella ajuda a estabilitzar els nivells de sucre i la llimona estimula les defenses.
  • Xocolata: el gran favorit de tots els públics alegra les begudes de coco, de civada, de kamut i d’arròs.

Contingut relacionat

  • Diccionari d'aliments

Vichyssoise vegana

uesta setmana et proposem una alternativa a aquesta crema tradicional:...

  • Diccionari d'aliments

Crema de xampinyons amb beguda de soja

La crema de xampinyons amb beguda de soja és un...

  • Diccionari d'aliments

Coulant de xocolata i ametlles

Coulant de xocolata i ametlltes, unes clàssiques postres, cruixents per...