A Veritas disposem d’una àmplia gamma de gelats i sorbets. Per això, amb l’arribada de l’estiu, hem volgut comparar l’etiqueta de la nostra clàssica terrina de gelat de xocolata amb el mateix producte de marca blanca que trobaríem en un gran supermercat
Gelat de xocolata Veritas
Diferència entre l’ecològic i el no ecològic
La diferència a simple vista és més que notòria. Com passa en la major part dels casos, el gelat no ecològic conté una quantitat més gran de matèries primeres i d’ingredients de baixa qualitat nutricional que n’abarateixen el preu. En aquest sentit, el gelat de xocolata Veritas està elaborat a base de llet fresca i sucre de canya, mentre que per al no ecològic es fa servir llet desnatada reconstruïda, xarops, mantega i sucre blanc. El fet d’utilitzar llet sencera fresca o en pols fa que no calgui emprar altres fonts de greix per donar cremositat al producte, cosa que sí que passa amb la versió no ecològica.
Gelat de xocolata ecològic
Per ser de producció ecològica, el nostre producte garanteix que està elaborat amb més del 95% de les matèries primeres d’origen ecològic i que no conté OMG ni additius artificials no autoritzats. A més a més, els ingredients utilitzats estan lliures de possibles restes de pesticides i fertilitzants de síntesi química i les pràctiques de producció fomenten la biodiversitat i redueixen la contaminació de les aigües.
D’altra banda, segons estudis realitzats per la Dra. Dolores Raigón en el seu llibre Manual de la nutrición ecológica. De la molécula al plato,1 la llet ecològica aporta més quantitat de calci que la procedent de vaques no ecològiques.
Comparació del perfil nutricional
Si s’analitza el perfil nutricional, també s’observen diferències clares. Tot i que tots sabem que els gelats han de ser aliments de consum ocasional, en aquest cas triar un producte ecològic ens assegura que consumim gairebé la meitat de les calories, alhora que la meitat dels greixos totals i els saturats.
Pel que fa als hidrats de carboni, la versió ecològica conté un 25% menys de sucres que la no ecològica i la seva procedència és de més bona qualitat nutricional.
D’altra banda, tots dos productes contenen additius. La versió ecològica n’aporta quatre —un emulsionant i tres estabilitzants— i la no ecològica sis —dos emulgents, un dels quals no permès en producció ecològica i que es considera d’una toxicitat mitjana, i quatre estabilitzants—, per la qual cosa el menor ús d’additius també pot ser un criteri d’elecció.
1Raigón Jiménez, M.ª Dolores (2020). Manual de la nutrición ecológica. De la molécula al plato. Valencia, Sociedad Española de Agricultura Ecológica, pp. 555-567.
Comparació dels ingredients
Ecològic
Ingredients: llet fresca*, sucre de canya*, aigua, dextrosa*, llet en pols*, pasta de cacau*, rovell d’ou*, emulsionant (lecitina de gira-sol)*, estabilitzants: goma de garrofí*, goma de guar* i alginat de sodi. *D’agricultura ecològica.
8 ingredients
Llet fresca
4 additius
Més bona qualitat de les primeres matèries.
No ecològic
Ingredients: llet desnatada reconstruïda, xarop de glucosa i fructosa, mantega (llet), sucre, lactosa i proteïnes de llet, cacau desgreixat, mantega de cacau, rovell d’ou, xocolata (conté lecitina de soja), emulgent (monoglicèrids i diglicèrids d’àcids grassos), estabilitzants (goma de garrofí, alginat de sodi, goma de guar i carragenans).
11 ingredients
Llet desnatada reconstruïda
6 additius, un de no permès en producció ecològica