Llegir etiquetes

Oliva negra d’Aragó Veritas

A les nostres botigues pots trobar una gran varietat d’olives i altres adobats preparats amb ingredients ecològics i pràctiques respectuoses amb el medi ambient. Hem comparat l’etiqueta de les nostres olives negres d’Aragó amb la d’unes de marca blanca que es troben en un gran supermercat i aquests són els resultats.

Oliva negra d’Aragó Veritas

Les nostres olives negres d’Aragó estan elaborades amb més del 95% de les matèries primeres d’origen agrari ecològic i no contenen ingredients modificats genèticament ni additius artificials no autoritzats. En comparar-les amb les no ecològiques, i més enllà de la llista d’ingredients, el més destacable són les pràctiques que s’han dut a terme durant la seva elaboració, ja que estem davant d’un aliment que no es pot consumir sense tractar. Així, per reduir l’amargor de les olives, en la preparació ecològica es realitza un procés de maduració lent i més costós que consisteix a posar-les en remull amb aigua, sal i alguna herba aromàtica i, posteriorment, fer una lleu pasteurització.

Olives - Leer etiquetas - Veritas

En canvi, en les no ecològiques, se solen aplicar tècniques industrials i additius per treure’n l’amargor i n’hi ha de dos tipus diferents: les olives negres envasades amb additius i les olives negres oxidades. Aquestes últimes són tractades amb hidròxid sòdic o sosa càustica, i per aconseguir el color negre es tenyeixen amb gluconat ferrós i/o lactat ferrós (com en el producte analitzat); a més, durant aquest procediment es creen acrilamides, un compost que ha estat considerat per diversos estudis com un agent cancerigen.

Els aliments grassos d’origen vegetal aporten un millor perfil d’àcids grassos i més antioxidants*.

Dra. Dolores Raigón, Manual de la nutrición ecológica: de la molécula al plato

En analitzar els valors nutricionals, veiem que les ecològiques tenen fins a un 25% menys de sal i són lliures d’antiaglomerants, un tipus d’additius utilitzats en la conservació de la sal no ecològica. Igualment, aporten més greixos i, per tant, posseeixen un valor calòric superior, cosa que es deu al fet que hi ha menys líquid de cobertura que en la versió no ecològica. Això no obstant, es tracta de greixos saludables, entre els quals predominen els monoinsaturats, concretament l’àcid oleic, de manera que el producte ecològic aporta més sacietat i més fibra i antioxidants, juntament amb altres compostos beneficiosos.

Font:
Raigón Jiménez, M. Dolores (2020). Manual de la nutrición ecológica: de la molécula al plato (pàg. 176-192). València – Espanya, Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica

Comparativa de perfil nutricional

Ecològic

Ingredients: Oliva negra*, aigua, sal marina i herbes aromàtiques*.

(*D’agricultura ecològica)

  • Únicament conté 3 ingredients (olives i espècies).
  • Etiqueta neta: no s’utilitzen ingredients innecessaris ni additius.

No ecològic

Ingredients: Oliva espinyolada, sal, acidulant (àcid làctic), estabilitzant (lactat ferrós) i aromes naturals.

  • Es fa amb 5 ingredients.
  • Inclou 3 tipus d’additius, un dels quals no està permès en la producció ecològica.

Troba aquest plat a la botiga online de Veritas.

Descobreix altres comparacions d’etiquetes.

Contingut relacionat

  • Llegir etiquetes

Arròs amb pollastre i curri – Cuina Veritas

A les nostres cuines de Lliçà d’Amunt (Barcelona), elaborem una...

  • Llegir etiquetes

Crema de carbassa Veritas

Totes les cremes de verdures Veritas a punt per consumir...

  • Llegir etiquetes

Nuggets de pollastre ecològics

A Veritas disposem d’una variada selecció de productes preparats, elaborats...