Els fideus soba formen part de la família de pastes japoneses tradicionals i tenen molt de protagonisme en la nova cuina occidental. S’elaboren amb fajol, encara que hi ha varietats que contenen una barreja de fajol i blat comú. Prims i de color fosc, són perfectes per consumir durant l’hivern gràcies a l’
aportació de proteïnes, energia i calor.

El fajol és un gra antic que va caure en desús i que l’alimentació ecològica ha recuperat per la seva enorme riquesa en nutrients. en realitat (i encara que es trobi sempre al costat d’altres cereals com l’arròs, el mill o la civada), no es tracta d’un cereal. Les seves característiques són similars, però pertany a la família botànica de les plantes poligonàcies.
Una altre puntualització es que no és parent del blat comú i
no conté gluten, per la qual cosa és perfectament apte per a celíacs.
Fideus soba a l’hivern
El fajol destaca pel seu enorme contingut en proteïnes de fàcil assimilació. Igualment, és molt ric en lisina, un aminoàcid clau en la reconversió proteica que no és habitual en altres cereals. Segons la classificació d’Eggum sobre la proteïna neta utilitzable per l’organisme, el valor més alt és per a l’ou (94), mentre que entre els aliments d’origen vegetal, l’índex més elevat correspon a la farina de fajol (74), que supera l’arròs (70) i la civada (66).
El
poder energètic dels fideus soba té la seva explicació en la presència d’hidrats de carboni, que alliberen energia neta durant hores. La medicina oriental recomana el fajol en casos de cansament, apatia o depressió, i als nens els resulta més fàcil menjar fideus soba que no el gra sencer.
La medicina tradiciona xinesa considera que el fajol i el mill són dos productes de naturalesa calenta, ja que
proporcionen calor a l’organisme. Just el contrari que passa amb altres aliments, com la fruita, que en ser de naturalesa freda refresquen ràpidament.
Fideus soba a la cuina
Un dels seus gran avantatges és la
versatilitat que ofereixen a la cuina. Es poden degustar tan freds com calents. Així, a l’hivern es prenen amb un brou o bé saltats al wok o a la paella amb verduretes, gambes, tofu o pollastre.
En línies generals, es cuinen com qualsevol altra pasta, però considerant les seves peculiaritats per gaudir plenament del seu sabor i textura especials.
- Temps de cocció: posa una gran quantitat d’aigua a bullir en un recipient gros sense sal. Afegeix-hi els soba, procurant que se submergeixen bé al líquid, i deixa’ls coure poc temps, no més de cinc minuts. És recomanable seguir les instruccions, perquè el temps pot variar segons el fabricant.
- Esbandit posterior: un cop cuits, escorre’ls amb un colador i submergeix-los en un recipient amb aigua freda, que es començarà a enterbolir. Quan estiguien freds, remou-los bé per eliminar-ne el midó, escorre’ls i esblandeix-los fins que l’aigua surti neta, i ja estaran llestos per preparar la recepta que hagis triat.
Et recomanem aquesta recepta de
fideus japonesos amb tempe i verdures.