
Atenció al client
Horari: Dl-Dv: 9h-20h Ds: 9h-14h
(excepte festius)
(+34) 930 346 443

Compra en línia

Veritas
Segons l’informe Directe a les hormones. Residus de plaguicides als aliments espanyols (edició del 2024), el tomàquet encapçala la llista d’aliments amb més presència de plaguicides l’any 2022. L’enciam el segueix en segona posició i les mandarines, en tercera.
L’estudi, fet per la Confederació de Grups Ecologistes en Acció, analitza dades del 2022 de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) sobre residus de plaguicides en aliments a la venda a Espanya.
L’informe revela que, després d’analitzar 1.743 mostres, el 36% contenien residus d’un o més dels 106 plaguicides detectats. Aquest percentatge ascendeix al 43% quan es consideren únicament fruites i vegetals.
Segons l’anàlisi, els tomàquets són els aliments amb més plaguicides, amb un total de 31 substàncies químiques diferents detectades entre totes les mostres. A la llista el segueixen els enciams, amb 23, i les mandarines, amb 21.
Amb tot plegat, l’estudi detecta tres grups de plaguicides diferents:
Després de creuar les dades publicades per Pesticide Action Network Europe (PAN Europe) i, en una segona valoració, amb la llista de pesticides detectats pel document de treball del 2016 de la Comissió Europea, en total, es van detectar 58 disruptors hormonals, xifra que incrementa a 59 si s’hi afegeix el plaguicida no autoritzat DDT, que no es troba entre els plaguicides registrats.
Un disruptor endocrí és una substància química externa al cos que té la capacitat d’interferir amb el sistema hormonal natural d’un organisme. Entre els aliments amb més disruptors, se’n van detectar 19 als tomàquets, 16 a les pomes i taronges, i 15 als enciams.
Tot i que al 99% dels casos els residus no superaven els límits legals, els autors de l’estudi adverteixen que aquests límits no consideren l’acció dels disruptors hormonals en dosis baixes ni l’efecte combinat de múltiples substàncies en una mateixa mostra. L’estudi alerta sobre els efectes que aquest “còctel de plaguicides” pot tenir en la salut i el seu risc potencial per a la seguretat alimentària.
L’estudi conclou que Espanya encara aposta per un sistema alimentari molt dependent dels pesticides, amb riscos per a la salut pública, els treballadors i el medi ambient. Recomana a AESAN ampliar el nombre de mostres i la gamma de plaguicides analitzats, incloent-hi aquells d’ús comú com el glifosat. Així mateix, s’insta el Ministeri d’Agricultura a promoure una producció d’aliments saludables i lliures de tòxics.
Font: Ecologistes en Acció, Hernández, K., & García, K. (2024). Directo a tus hormonas. Residuos de plaguicidas en los alimentos españoles (edició 2024). Consulta aquí l’informe.
El sistema digestiu és un dels nostres pilars fonamentals, en...
Cada cop més persones opten per una alimentació basada en...
A qui no li agrada despertar-se als matins amb olor...
Una revisió d’estudis, elaborada el 2022 per científics de diversos...