L’objectiu de l’últim àpat del dia és afavorir un descans òptim, que permeti nodrir les cèl·lules i restablir l’energia utilitzada durant el dia. Per aconseguir-ho, procura fer un sopar lleuger, en un ambient tranquil i mastegant bé i a poc a poc. Si ho fas així, tindràs una bona digestió i t’aixecaràs com nou. Descobreix les recomanacions dels nutricionistes per al sopar perfecte.
El sopar perfecte
La teoria diu que el millor sopar és aquell que és
lleuger i suau, i al mateix temps nutritiu. No obstant això, no sempre es porta a la pràctica, bé perquè arribem tard a casa, amb presses, cansats i amb porques ganes d’entrar a la cuina, o bé perquè arribem amb tanta gana, que piquem desordenadament i acabem fent un sopar ric en calories i greixos.
Si estem atents al cos, notarem que quan mengem en excés per sopar, massa tard o prenent aliments poc saludables, és habitual que tinguem certes molèsties, com insomni, cansament en aixecar-nos, aspecte ullerós i apagat, retenció de líquids, restrenyiment, acidesa, digestions pesades, flatulències, sobrepès, etc.
La millor hora
Des del moment en què et fiques al llit el cos comença a descansar i les cèl·lules de l’organisme comencen a regenerar-se. Comptant que
la digestió sol durar entre dues i tres hores, el sopar hauria de ser a les vuit del vespre si el nostre costum és anar a dormir al voltant de les onze de la nit. Com que això no sempre és possible, la millor opció és un sopar lleuger.
El que sí que pots menjar
Un sopar adequat no admet excessos i hi han de predominar els aliments nutritius, però que no estiguin carregats d’energia.
- Verdures: una part de verdures cuites durant els mesos freds o crues quan fa calor.
- Proteïnes: una parte de proteïna vegetal completa, com el seitan, el tofu o el tempeh o bé ous o peix.
- Greixos: una petita part de greixos saludables (olis vegetals en fred, fruita seca o alvocat).
- Cereals: de manera optativa, una altra petita part de cereals, com el cuscús, la quinoa, el mill, el fajol o l’arròs ben cuit.
Descobreix la nostra
col·lecció de receptes saludables.
El que no has de prendre
La premisa fonamental és
evitar sempre un excés de menjar. A partir d’aquí, rebutja els sucres; les fruites dolces, perquè provoquen sobrepès si les afegeixes al sopar; els cítrics, com la taronja o la mandarina perquè dificulten el descans; la carn vermella, que costa bastant de digerir i pot prejudicar la qualitat del son; les receptes pesades i riques en greicos (margarines, fregits, brioixeria), ja que sobrecarreguen el fetge i la vesícula; i lògicament els estimulants, com el cafè, el te o les begudes de cola.
Igualment, és important controlar la quantitat de fècules o cereals, ja que aporten massa energia i et resultarà més difícil agafar el son, i no passar-te amb la sal perquè provoca retenció de líquids.