Nutrició i ciència

El iogurt, per què és millor prendre’l ecològic?

El iogurt ecològic i el no ecològic es distingeixen principalment per l’origen de la llet utilitzada i el procés de producció. Aquestes diferències impacten significativament en la textura, l’aportació proteica i el contingut mineral del producte.

El iogurt, per què és millor prendre’l ecològic? - Nutrició i ciéncia - Veritas

La llet del iogurt ecològic s’obté en granges certificades que segueixen pràctiques respectuoses amb el benestar animal i el medi ambient. Les vaques pasturen i són criades amb accés lliure a l’exterior i complementen l’alimentació amb pinsos ecològics. A més a més, no són tractades sistemàticament amb antibiòtics.

Els valors nutricionals depenen de la procedència de la llet i del model de producció, sigui ecològic o no ecològic.

La consistència i la textura del iogurt ecològic són notablement més denses i cremoses. A la taula 1 podem observar que el producte ecològic té un valor energètic i uns nivells de greix més alts, ja que en el cas del producte no ecològic es fa servir llet parcialment desnatada. Per això, els nivells més alts de lípids i proteïnes de la llet ecològica tenen un impacte directe en la consistència i textura del iogurt, que resulta més dens.

D’aquesta manera, la densitat del iogurt ecològic és de 1.103 g/mL, mentre que la del no ecològic és de 1.046 g/mL. La densitat més gran del iogurt ecològic (un 5,4% més) es tradueix en una textura molt cremosa, en contrast amb la textura més gelatinosa del iogurt no ecològic.

El iogurt ecològic destaca perquè conté més proteïnes essencials (taula 1): mentre que el iogurt no ecològic té 5 grams de proteïna per cada 100 grams, el no ecològic en té 3,5. Això vol dir que el iogurt ecològic atresora un 42,8% més d’aquest nutrient essencial. El contingut mitjà d’un envàs habitual és de 125 grams, la qual cosa eleva els nivells de proteïna per envàs a 6,25 grams per al iogurt ecològic i a 4,37 grams per al no ecològic.

ParàmetreIogurt ecològicIogurt no ecològic
Valor energètic316 kJ228 kJ
Greixos                      3,8 g3,0 g
Greixos saturats2,4 g2,1 g
Hidrats de carboni4,7 g3,4 g
Proteïnes5,0 g3,5 g
Taula 1. Comparativa del valor nutricional de 100 g de iogurt ecològic i no ecològic.

El iogurt ecològic també es caracteritza perquè conté més minerals (taula 1), com ara potassi, calci, magnesi i fòsfor, amb dissimilituds en funció de l’origen de la llet i, per tant, del iogurt. Per exemple, l’ecològic aporta un 16% més de potassi en comparació amb el no ecològic.

El iogurt té beneficis generals per a la salut, especialment en relació amb la flora intestinal i la digestió. Els bacteris que hi ha al iogurt transformen la lactosa en àcid làctic, la qual cosa ajuda a prevenir el creixement de bacteris perjudicials a l’intestí.

A més a més, també destaquen la seva capacitat per generar tolerància a la lactosa; com que conté probiòtics, ajuda a prevenir i millorar els símptomes de la diarrea; enforteix el sistema immunitari; contribueix a reduir els nivells de colesterol a la sang, i millora la quantitat, disponibilitat i digestibilitat d’alguns nutrients de la dieta.

T’ha agradat aquest article? Troba’n més aqui.

Contingut relacionat

  • Nutrició i ciència

T’apassionen els sucs? Tria’ls sempre ecològics

Quan fa calor ve de gust prendre un suc de...

  • Nutrició i ciència

Tomàquets ecològics, la millor elecció – Estudis

Els tomàquets ecològics tenen un gust autèntic i equilibrat i...

  • Nutrició i ciència

Maduixes ecològiques, un tresor antioxidant – Estudis

Les maduixes són una menja per al nostre paladar. Vermelles...

  • Nutrició i ciència

Et ve de gust una hamburguesa? Millor que sigui ecològica

Amb més proteïnes i un perfil gras de millor qualitat:...