El iogurt ecològic i el no ecològic es distingeixen principalment per l’origen de la llet utilitzada i el procés de producció. Aquestes diferències impacten significativament en la textura, l’aportació proteica i el contingut mineral del producte.
La llet del iogurt ecològic s’obté en granges certificades que segueixen pràctiques respectuoses amb el benestar animal i el medi ambient. Les vaques pasturen i són criades amb accés lliure a l’exterior i complementen l’alimentació amb pinsos ecològics. A més a més, no són tractades sistemàticament amb antibiòtics.
Els valors nutricionals depenen de la procedència de la llet i del model de producció, sigui ecològic o no ecològic.
Més cremós i dens
La consistència i la textura del iogurt ecològic són notablement més denses i cremoses. A la taula 1 podem observar que el producte ecològic té un valor energètic i uns nivells de greix més alts, ja que en el cas del producte no ecològic es fa servir llet parcialment desnatada. Per això, els nivells més alts de lípids i proteïnes de la llet ecològica tenen un impacte directe en la consistència i textura del iogurt, que resulta més dens.
D’aquesta manera, la densitat del iogurt ecològic és de 1.103 g/mL, mentre que la del no ecològic és de 1.046 g/mL. La densitat més gran del iogurt ecològic (un 5,4% més) es tradueix en una textura molt cremosa, en contrast amb la textura més gelatinosa del iogurt no ecològic.
Més contingut proteic
El iogurt ecològic destaca perquè conté més proteïnes essencials (taula 1): mentre que el iogurt no ecològic té 5 grams de proteïna per cada 100 grams, el no ecològic en té 3,5. Això vol dir que el iogurt ecològic atresora un 42,8% més d’aquest nutrient essencial. El contingut mitjà d’un envàs habitual és de 125 grams, la qual cosa eleva els nivells de proteïna per envàs a 6,25 grams per al iogurt ecològic i a 4,37 grams per al no ecològic.
Paràmetre
Iogurt ecològic
Iogurt no ecològic
Valor energètic
316 kJ
228 kJ
Greixos
3,8 g
3,0 g
Greixos saturats
2,4 g
2,1 g
Hidrats de carboni
4,7 g
3,4 g
Proteïnes
5,0 g
3,5 g
Taula 1. Comparativa del valor nutricional de 100 g de iogurt ecològic i no ecològic.
Amb més vitamines i minerals
El iogurt ecològic també es caracteritza perquè conté més minerals (taula 1), com ara potassi, calci, magnesi i fòsfor, amb dissimilituds en funció de l’origen de la llet i, per tant, del iogurt. Per exemple, l’ecològic aporta un 16% més de potassi en comparació amb el no ecològic.
Quins beneficis té el iogurt?
El iogurt té beneficis generals per a la salut, especialment en relació amb la flora intestinal i la digestió. Els bacteris que hi ha al iogurt transformen la lactosa en àcid làctic, la qual cosa ajuda a prevenir el creixement de bacteris perjudicials a l’intestí.
A més a més, també destaquen la seva capacitat per generar tolerància a la lactosa; com que conté probiòtics, ajuda a prevenir i millorar els símptomes de la diarrea; enforteix el sistema immunitari; contribueix a reduir els nivells de colesterol a la sang, i millora la quantitat, disponibilitat i digestibilitat d’alguns nutrients de la dieta.