Consells

L’aperitiu perfecte de formatges amb vins blancs

Si hi ha dos productes artesanals i associats a la cultura gastronòmica que han anat sempre de bracet, aquests són el vi i el formatge. Tant, que cada regió, zona o comarca té un formatge acompanyat amb un vi de la mateixa zona que no et pots perdre. Són els anomenats maridatges regionals, clàssics i intemporals, però que ja fa algun temps que són qüestionats.

El aperitivo perfecto de quesos con vinos blancos - Consejos - Veritas

Que no te lo den con queso”, advertien dels venedors de vi de poca qualitat que disfressaven aquests vins amb formatges forts que en tapaven el sabor. Però per què ens hem d’entestar a beure els formatges amb vins negres potents i estructurats?

No sempre maridar formatges amb vins negres et fa experimentar sabors exquisits, de vegades fins i tot poden deixar-te un regust metàl·lic a la boca. Els vins blancs acompanyats amb el formatge escaient t’ofereixen un maridatge més equilibrat i saborós.

En un maridatge, sigui de la mena que sigui, sempre volem evitar un desequilibri entre els elements que ens produeixin gustos desagradables en boca. Molts vins negres depassen i anul·len la delicadesa del formatge, alhora que un dels seus elements, el taní, pot reaccionar negativament amb la sal i les proteïnes làctiques.

Els vins blancs, per contra, gràcies a la seva acidesa aporten frescor, mentre que el seu caràcter afruitat contraresta la forta personalitat i gust del formatge.

Com més blanc i fresc sigui el formatge, més gust de fruites i suavitat ha de tenir el vi, i com més fosc i dur sigui el formatge, més fort i complex ha de ser el vi.

Amb aquesta senzilla regla podem triar fàcilment entre aquestes combinacions:

Els formatges frescos són els més neutres, amb els quals es poden acompanyar vins més neutres, refrescants i senzills. Un Viña Sol ben fresc farà el canvi. I com que sovint combinem aquesta mena de formatge amb altres elements, el maridatge no només haurà de respectar la naturalesa del formatge, sinó també els altres elements del plat.

Tens ganes de transformar la clàssica amanida caprese de mozzarella de búfala, tomàquet i alfàbrega? Canvia el tomàquet per maduixots laminats i podràs maridar-lo amb un rosat com el De Casta.

Els de cabra tipus rotlle o crotin van d’allò més bé amb algun blanc d’acidesa viva, que contraresta l’acidesa natural de la llet caprina. Sauvignon blanc o verdejo són dues varietats molt indicades per a aquest tipus de formatge i que trobaràs a Las Mulas de Xile.

En formatges com el brie o el camembert la crosta blanca produïda per fongs aporta unes notes molt característiques en contrast amb el seu cor cremós i molt lacti. Els vins que més bons honors els faran són els chardonnay envellits. Com més vell sigui el formatge, més criança en bota de vi, com per exemple el vi Atrium.

Els formatges envellits i madurats de llet de vaca o d’ovella són els que més bé accepten els vins negres. Però ves amb compte amb els vins massa àcids. Potser les garnatxes mediterrànies o els ulls de llebre amb criança seran més bons companys per a aquesta mena de formatges. 

Però si vols continuar en la línia dels blancs, no dubtis a tastar un Comté amb un chardonnay. Un acord ideal en tot!

Els formatges blaus tendeixen a ser afins als dolços, semidolços o generosos. El moscatell farà mil meravelles amb qualsevol roquefort, cabrales o stilton. Generalment salats i lleugerament picants, per als formatges blaus val més jugar la carta del contrast amb el sucre en el moment de maridar-los.

Contra gustos no hi ha res escrit, però et proposem anar tastant seguint les nostres recomanacions perquè te’n facis la teva pròpia idea. Juga i experimenta per trobar el teu vi ideal amb el teu formatge favorit. I després, comparteix-ho!

T’agradat aquest text? Descobreix más sobre vins.

Amb la col·laboració de Bodegas Torres.

Contingut relacionat

  • Consells

Negre, blanc, rosat, escumós… un vi ecològic per a cada ocasió

Ets dels qui gaudeix les celebracions amb un bon vi?...

  • Consells

L’art de servir vi

Servir vi és tot un art, per això et donem...

  • Consells

Vi ecològic: més antioxidants, menys sulfits

En comparar un vi ecològic amb un de no ecològic,...

  • Consells

Vins ecològics, retorn als orígens

L'essència dels vins ecològics resideix a reprendre la forma en...