El doctor Jorge Pérez-Calvo és un dels principals referents en nutrició i dietoteràpia del nostre país. Metge per la Universitat Autònoma de Barcelona, fa més de 30 anys que practica la medicina integrativa, combinant els últims avenços de la medicina moderna amb els coneixements de la medicina tradicional. El seu últim llibre és “Comer, sentir, ¡vivir!” (Grijalbo).
Doctor Jorge Pérez-Calvo
Doctor, com mengem?
La població general no menja gaire bé, com demostren l’alta morbiditat i l’alt índex de malalties als països avançats. Cada vegada hi ha més obesitat, diabetis, malalties neurològiques degeneratives… Això indica que l’alimentació no és la més adequada i té un impacte molt important en la salut pública.
Des del teu punt de vista, quina és la principal amenaça per a la nostra salut avui dia: l’estrès, l’alimentació, la contaminació…?
Crec que és una combinació de totes tres. Una mala alimentació no aporta els nutrients suficients, genera desequilibris metabòlics i produeix estrès. La contaminació condiciona les funcions digestives i interfereix en el metabolisme, que ja pot ser afeblit per una dieta deficient. I si hi sumen l’estil de vida, que impedeix cuinar o menjar adequadament, entrem en un cercle viciós. Cal tallar-lo i començar a menjar senzill i bé, abaixant el nivell d’exigència i d’estrès, consumint alliments i productes ecològics (cosmètics inclosos) i protegint-nos en la mesura del que sigui possible de la contaminació.
Per què dones tanta importància a l’alimentació ecològica?
Consumir productes ecològics és una necessitat a causa de l’alta probabilitat que els vegetals o aliments no ecològics tinguin pesticides, insecticides, additius o altres substàncies químiques tòxiques. A més,
els aliments ecològics tenen més riquesa nutricional.
Com hauria de ser una alimentació sana per a la majoria de la població?
Hi ha molts estudis científics ben documentats i de prestigi que contesten aquesta pregunta, alguns publicats per l’American Institute For Cancer Research o l’EPIC, l’Estudi Prospectiu Europeu sobre Càncer i Nutrició. tots recomanem un elevat consum de vegetals, rebaixar al mínim la proteïna animal i els làctics, evitar l’alcohol i els sucres i, en general, els hidrats de carboni refinats, que penalitzen la salut i es troben entre les causes més importants de malaltia degenerativa.
La dieta s’hauria de basar en cereals integrals en gra, llegums, proteïnes vegetals, petites quantitats de peix salvatge oceànic de mida petita, verdures de temporada, llavors, fruita seca, olis de primera pressió en fred, petites quantitats d’algues…
Fa més de 30 anys que avises sobre els perills de l’excés de sucre o la carn en la dieta i ara sembla que hi ha cert consens sobre aquest tema. En quines altres coses t’ha donat la raó el temps?
En la repercussió que tenen els hidrats simples en l’estat d’ànim, la depressió, la falta de voluntat o la baixa autoestima, i en com influeixen en els estats mentals.
Cada vegada es veu que hi ha més relació entre el que mengem i com pensem i sentim. El problema és que no ens n’adonem perquè estem ficats en una espècie de capoll, però quan l’alimentació és neta i adequada millora molt el nostre estat mental i emocional.
Adam Martín. Director de “Sans i estalvis” en Catalunya Ràdio.
Gaudeix amb les nostres entrevistes.