Diccionari d'aliments

Directe del camp Octubre

Patata

A Veritas

A les nostres botigues trobaràs diferents varietats de patates, ecològiques, a granel i procedents de Granada.

Característiques i propietats1

  1. La patata és un dels vegetals amb més contingut en midó, que explica la seva aportació energètica (88 kcal/100 g de patata.  
  2. En coure-la i deixar-la refredar a la nevera, aquest midó es fa resistent, és a dir, es digereix menys i gran part arriba intacte als budells i, d’aquesta manera, serveix d’aliment prebiòtic per a la microbiota.
  3. Pel que fa a micronutrients, és font de potassi, per la qual cosa contribueix al funcionament del sistema nerviós i dels músculs. Alhora, una ració de patata de 170 g aporta gairebé el 50% de les necessitats diàries de vitamina C.

Nutrients destacats1 (100 g de producte)

  • Vitamina C: 18 mg
  • Potassi: 570 mg
  • Vitamina B6: 0,25 mg
  • Fibra: 2 g

Diferències entre ecològic i no ecològic2

Les patates ecològiques són lliures de possibles restes de pesticides i fertilitzants de síntesi química. A més a més, contenen menys aigua i més matèria seca que les no ecològiques.

Quant a micronutrients, la patata ecològica aporta un 41% més de potassi i un 185% més de magnesi, minerals que intervenen en la contracció i la relaxació muscular i l’estat d’ànim; així mateix, també aporta un 104% més de polifenols.2

En contenir menys aigua, la patata ecològica és de més bon fregir. Com que s’ha d’eliminar menys aigua durant la cocció, cal esmerçar menys temps i menys energia a coure-la.2

A la cuina

Receta: Pollo al limón con patatas

La patata és un dels aliments més versàtils a la cuina i més consumits arreu del món. Per això, et proposem que no et quedis en els plats més clàssics i que les prenguis farcides, gratinades, en amanides o com a base per a masses o croquetes.

Fonts:

1Guia d’aliments i begudes. Fundació Espanyola de la Nutrició.

2Raigón Jiménez, M. Dolores (2020). Manual de la nutrición ecológica. De la molécula al plato. (p. 530-534. València, Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica.

Pera

A Veritas

A les nostres botigues trobaràs peres ecològiques procedents dels camps de Pomona Fruits, un dels nostres Companys de Viatge, ubicats a Lleida. A més a més, aquest proveïdor compta amb la certificació Demeter, que verifica que els productes s’han conreat amb condicions d’agricultura biodinàmica.

Característiques i propietats1

  1. És una fruita amb múltiples varietats, per la qual cosa en podem gaudir en diferents èpoques de l’any, principalment durant la tardor.
  2. Si es consumeix amb la pela, aporta quantitats apreciables de fibra, especialment insoluble, i així ajuda al bon manteniment del trànsit intestinal.
  3. Tot i que no és font de cap micronutrient, hi destaca el potassi, la vitamina C i altres antioxidants, com els flavonoides.

Nutrients destacats1 (100 g de producte)

  • Hidrats de carboni: 10 g
  • Potassi: 130 mg
  • Vitamina C: 3 mg
  • Fibra: 2,3 g

Diferències entre ecològic i no ecològic2

Les peres d’origen ecològic són lliures de possibles restes de pesticides i fertilitzants de síntesi química i per conrear-les s’utilitzen pràctiques que fomenten el manteniment de la biodiversitat.2

A més a més, els pesticides químics s’acumulen principalment a la pell de les fruites i les verdures, per la qual cosa, si la consumeixes amb la pela, és especialment interessant que la triïs procedent de conreus ecològics.

A la cuina

Més enllà de prendre-la fresca, la pera és una excel·lent opció per gaudir-la cuinada, sigui al forn, sola o farcida amb fruita seca i espècies, en compota o escaldada, acompanyada de vi negre o suc de fruites i servida com a postres.

Fonts:

1Guia d’aliments i begudes. Fundació Espanyola de la Nutrició.

2Raigón Jiménez, M. Dolores (2020). Manual de la nutrición ecológica. De la molécula al plato. (p. 417-454). València, Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica.

Contingut relacionat

  • Diccionari d'aliments

Aquesta tardor cuida les defenses de manera natural

Amb l’arribada de la tardor, baixen les temperatures, minven les...

  • Diccionari d'aliments

Practica la cuina d’aprofitament

A Veritas creiem que cada aliment compta. Per això, el...

  • Diccionari d'aliments

Consumir fruites i verdures amb un baix contingut en pesticides redueix la mortalitat

Durant dècades, s’ha promogut el consum de fruites i verdures...

  • Diccionari d'aliments

Aliments antiinflamatoris que no poden faltar a casa

Si el teu objectiu és reduir la inflamació i millorar...