Diccionari d'aliments

Directe del camp – Gener 2026

Taronja

A Veritas

A les nostres botigues trobaràs taronges de suc ecològiques, a granel i en malles de 3 kg, i procedents d’Andalusia i Catalunya, segons la disponibilitat dels nostres proveïdors.

Propietats i valor nutricional1

  1. La taronja és una de les fruites amb més poder antioxidant gràcies al seu alt contingut en vitamina C. Una peça de mida mitjana, de 225 g, aporta més del 135% de les necessitats diàries d’aquesta vitamina.
  2. També aporta altres antioxidants, com els carotenoides, la luteïna o la zeaxantina, per la qual cosa contribueix a la protecció de les cèl·lules davant del dany oxidatiu i reforça el sistema immunitari.
  3. El seu contingut en fibra és destacable sempre que es consumeixi la peça sencera, la qual cosa ajuda al bon funcionament del trànsit intestinal i a la sensació de sacietat.

Nutrients destacats1 (100 g producte)

  1. Vitamina C: 50 mg
  2. Vitamina A: 46 µg
  3. Àcid fòlic: 37 µg
  4. Fibra: 2 g

Diferències entre ecològic i no ecològic

Les taronges procedents de conreus ecològics són lliures de possibles restes de pesticides i fertilitzants de síntesi química i, a més a més, les pràctiques dutes a terme per produir-les afavoreixen el manteniment de la biodiversitat.

Alhora, les taronges ecològiques són més dolces i sucoses que les no ecològiques, ja que contenen menys aigua i més matèria seca i una escorça més fina i més quantitat de polpa.2 Pel que fa als nutrients, aporten un 15% més de vitamina C, un 25% més de minerals i més d’un 25% més d’olis essencials.  

A la cuina

Tot i que s’acostuma a utilitzar per prendre directament en esmorzars o berenars, el suc de taronja és ideal per preparar bescuits i postres o un pollastre rostit amb salsa de taronja, barrejant el suc amb mel i oli i fent-lo servir per amanir la carn mentre es rosteix.

Fonts

1Guía de alimentos y bebidas. Fundació Espanyola de la Nutrició.

2 Raigón Jiménez, Ma Dolores (2020). Manual de la nutrición ecológica. De la molécula al plato. (p. 431-439). València, Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica.  

Cabdells

A Veritas

A les nostres botigues trobaràs safates amb 2 unitats de cabdells procedents de conreus ecològics de la regió de Múrcia.

Característiques i propietats1

  1. Els cabdells són brots tendres de l’enciam (Lactuca sativa) que es troben al centre de la planta i estan formats per les fulles més joves i compactes.
  2. Són l’hortalissa de consum en amanides més popular de la major part de gastronomies.
  3. Són rics en vitamina C, per la qual cosa aporten compostos antioxidants que afavoreixen el bon funcionament del sistema immunitari.
  4. El seu contingut en minerals no és significatiu, però aporten petites quantitats de fòsfor, potassi i ferro.

Nutrients destacats 1 (100 g producte)

  1. Vitamina C: 12 mg
  2. Folats: 34 µg
  3. Proteïnes: 1,5 g
  4. Fibra: 1,5 g

Diferències entre ecològic i no ecològic2

Els cabdells de conreu ecològic són lliures d’OMG i de possibles restes de pesticides i fertilitzants de síntesi química i la seva producció afavoreix el manteniment de la biodiversitat, ja que no s’exhaureixen els nutrients del sòl a causa d’una explotació intensiva.

A més a més, segons estudis realitzats per la Dra. Ma Dolores Raigón al seu llibre Manual de la nutrición ecológica. De la molécula al plato, els cabdells ecològics aporten més fibra, polifenols (compostos antioxidants) i minerals totals en comparació amb els de cultiu no ecològic.

A la cuina

Són perfectes per farcir amb multitud d’opcions i prendre com a primer plat o com a sopar lleuger en forma de barqueta; una opció deliciosa i nutritiva pot ser tonyina, alvocat i ceba amb una culleradeta de maionesa o hummus de remolatxa amb llavors de sèsam.

Fonts:

1 Guía de alimentos y bebidas. Fundació Espanyola de la Nutrició.

2 Raigón Jiménez, Ma Dolores (2020). Manual de la nutrición ecológica. De la molécula al plato. (p. 505-510). València, Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica.

Contingut relacionat

  • Diccionari d'aliments

Mi Olivo: oli ecològic amb propòsit social

Incorporem un nou producte amb ànima: el primer oli ecològic...

  • Diccionari d'aliments

A. Vogel, pionera en productes naturals des del 1923

A.Vogel, amb seu a Roggwil (Berna, Suïssa), distribueix complements alimentaris,...

  • Diccionari d'aliments

Colesterol alt: més enllà del greix, quins aliments ajuden?

Durant anys, baixar el colesterol era eliminar embotits, evitar l’ou...

  • Diccionari d'aliments

Seitan a la taronja amb pastanagues caramel·litzades i grosella

Temps d’elaboració: 35 minDificultat: fàcilRacions: 2 Ingredients: 1 seitan fresc...