Consells

Com emmagatzemar vi a casa?


Si ets un amant del vi i tens un celler a casa, hauràs de tenir en compte aspectes com la llum, la temperatura, la ventilació, les olors de l’ambient, entre molts altres, perquè el vi mantingui intacte el seu sabor i la seva aroma. En aquest article et donem alguns consells perquè puguis emmagatzemar el teu vi a casa sense cap problema.

A l’hora d’emmagatzemar els vins a casa, has de tenir en compte els aspectes següents:

No és bo que la llum toqui directament el vi. Les ampolles han de ser en algun lloc fosc, sobretot allà on s’eviti la llum del sol, perquè els raigs ultraviolats provoquen reaccions químiques en el vi que el poden acabar fent malbé.

És important que les ampolles no estiguin sotmeses a canvis de temperatura bruscos. Idealment, haurien d’estar entre 10 i 15 graus de manera constant. Una temperatura elevada accelera la maduració del vi, és a dir, n’escurça la vida i, a més, pot alterar-ne les qualitats organolèptiques i, per tant, malmetre la qualitat del vi; la cuina no és un bon lloc, perquè acostuma a ser el més calent de casa. Les temperatures molt baixes tampoc són recomanables, i les ampolles no s’haurien de conservar a la nevera, ja que la manca d’humitat pot assecar el suro i encongir-lo, de manera que deixi passar micropartícules d’aire i bacteris que facin malbé el vi.

És ideal que hi hagi una mica de ventilació natural o que es mantingui una bona circulació de l’aire per evitar possibles olors i excessos d’humitat. Així disminuïm la possibilitat que hi creixin fongs.

Les condicions d’humitat ideals són entre el 60% i el 70% (ni molt sec ni massa humit) perquè el suro es mantingui en condicions òptimes, en termes d’elasticitat, i s’evitin vessaments, filtracions d’oxigen o formació de fongs. Hi ha deshumidificadors per a tal efecte. Si no es pot assegurar aquest grau d’humitat, es pot recórrer al paper higiènic per retirar-la. Al contrari, si l’ambient és massa sec, hi pot ajudar un humidificador o, si no en tenim, podem fer servir recipients d’aigua.

El vidre de les ampolles del vi és impermeable a les olors, però és millor no deixar-les en llocs com la cuina o armaris on desem productes de neteja o químics, com ara detergents, ja que les olors fortes poden contaminar el vi.

Si vols una conservació adient del vi, és important que mantinguis les ampolles en posició horitzontal o cap per avall perquè el líquid estigui en contacte amb el suro i, d’aquesta manera, assegurar un cert grau d’humitat en el tap perquè conservi intactes les seves propietats de tancament hermètic. Si el tap és de rosca (normalment en algun blanc jove), no tindrà aquest problema.

Idealment les ampolles han de romandre quietes, sense vibracions. Tampoc és bo tocar-les gaire, així que es recomana tenir-les més o menys endreçades, si l’espai és limitat, per evitar posar i treure ampolles sovint. Això també serveix per mantenir un control d’estoc. Consumeix primer els vins que tinguin més temps d’emmagatzematge. Recorda que la majoria dels vins que adquirim són per consumir-los en un temps comprès entre uns mesos i dos anys.

Per acabar, una pregunta que acostumem a fer-nos: s’ha de comprar un vi per guardar-lo a casa?

Com a consumidors finals, hem de tenir molt clar que, quan adquirim un vi embotellat, aquest vi està llest per ser consumit directament. Hem pagat per un producte acabat i, si es tracta d’un vi de criança, el celler ja ha dut a terme tot aquest procés abans de treure’l al mercat.

Sempre podem fer una “guarda” dels vins que adquirim, però tenint molt clar que el temps comença a córrer en contra de l’estabilitat de vi, especialment si no tenim cura de les condicions que hem esmentat abans.

És important conservar el vi, però sens dubte el més important és gaudir-lo, tot sol o acompanyat, i hauràs de llevar-li el tap per veure si tots aquests tips han funcionat.

Troba més vins a la nostra tienda online.

Text: Bodegues Torres.

T’ha agradat aquest article? Aprèn més sobre vins.

Contingut relacionat

  • Consells

Negre, blanc, rosat, escumós… un vi ecològic per a cada ocasió

Ets dels qui gaudeix les celebracions amb un bon vi?...

  • Consells

Vi ecològic: més antioxidants, menys sulfits

En comparar un vi ecològic amb un de no ecològic,...

  • Consells

Vins ecològics, retorn als orígens

L'essència dels vins ecològics resideix a reprendre la forma en...